Ана Вртачник, добитница прве награде „Youth Heroes“

#
}}

Ана Вртачник
Добитница прве награде
Уметности и култура
Млади хероји

Ана Вртачник, асистент на Департману ликовне уметности добитница је прве награде  „Youth Heroes“ у области културе и уметности коју додељује Еxит фондација и компанија НИС, а добијају је вредни и успешни појединци из укупно четири области: образовања/науке, предузетништва и креативних индустрија, друштвеног активизма, културе/уметности и носиоци су признања „ Youth Heroes “.

Људи и континенти најлакше се повезују уметношћу. То је један од циљева младе уметнице Ане Вртачник из Сарајева, која ради као асистент на катедри за сликарство на Академији уметности у Новом Саду.

Она ће ове године представити своје радове у једној од најбољих уметничких резиденција „Red Gate“ у Пекингу и то ће бити први пут да један уметник из Србије учествује на тако важној резиденцији.

Ана ће ову пирлику искористити да представи квалитет домаће сцене у једном од највећих центара уметности на Истоку, што је само један од разлога због ког је проглашена победницом конкурса „ Youth Heroes“ у области културе и уметности.

Двадесетшестогодишња Ана представница је најталентованијих младих сликара у Србији са преко 50 изложби у земљи и иностранству чиме је стекла познанства са еминентним колекционарима и галеристима широм света.

Ова млада уметница користи и своју позицију асистента на факултету како би млађим генерацијама пренела знање, подстакла их на креативност и пружила им могућност да се усавршавају у иностранству, где могу да стекну непроценљиво искуство и почну своје међународно представљање. До сада је неколико студената, управо захваљујући њој, добило прилику да буде стипендиста у Аустрији, Шпанији и Америци.

– Педагошка позиција је нешто што са собом носи велику одговорност, јер студентима са којима се свакодневно ради треба дати добар и успешан пример да се и са скромним могућностима може постићи заиста много уколико се ради са пуно страсти и воље – тврди Ана, која се труди да улије самопоуздање својим студентима да што више конкуришу за награде и за излагање у престижним уметничким просторима.

Ана Вртачник је и организатор хуманитарних изложби и једна од дизајнерка модног пројекта, који за циљ има побољшање услова живота сиромашних породица. Део прихода од продаје специјално дизајнираних мајица намењен је за намирнице, а новац се користи и за пошумљавање планете са циљем да се створи здраво окружење у којем живимо.

Резултат вишегодишњег пројекта „Youth Heroes“ и његове активне промоције позитивних узора младима, може да стимулише долазеће генерације да активно учествују у друштву које вреднује знање, креативност и рад. Тежи се да добитници награде, млади хероји представљају амбасадоре свих нас и да кроз своје личне примере прикажу будућност на делу.

Сродне вести