Delatnosti

Umetnička delatnost

 

Razgranata umetnička delatnost koja je ostvarivana u osamdesetim i devedesetim godinama XX veka bitno je definisala posebnost ukupnog identiteta Akademije umetnosti u Novom Sadu. U poslednjoj deceniji je, stoga, obnovljeno nekoliko inicijativa karakterističnih za taj period, ali je, istovremeno, pokrenuto i nekoliko novih manifestacija.

Akademsko pozorište Promena. To neformalno studentsko pozorište, pod čijim okriljem se realizuju predstave studenata glume i režije na srpskom jeziku, prisutno je u ovdašnjem kulturnom prostoru još akademijaod 1978. godine, kada je osnovano na inicijativu profesora Bore Draškovića i njegove klase, odnosno prve generacije studenata režije. Pozorište, od tada, redovno igra predstave na pozorišnim scenama Novog Sada, gostuje u drugim kulturnim centrima Vojvodine i u Beogradu, a sa velikim uspehom i, osvajajući najviše nagrade, učestvuje i na Susretima vojvođanskih pozorišta, Sterijinom pozorju, BITEF-u, Festivalu malih i eksperimentalnih scena u Sarajevu, međunarodnim festivalima studentskihpozorišta u Budimpešti, Varšavi, Bukureštu, Bratislavi, Kareji (Rumunija) i Osijeku.

Salašarsko pozorište.Osnovano istom i istovremenom inicijativom prve generacije studenata režije – dakle, takođe, 1978. godine – i ono predstavlja akademija oblik neformalnog studentskog okupljanja realizovanog, ne samo sa ciljem da se široj kulturnoj javnosti pokažu rezultati ostvareni u klasama glume na mađarskom jeziku, nego i u nameri da se pozorišnim događanjima obogati kulturni život manjih vojvođanskih mesta u kojima su profesionalni pozorišni ansambli vrlo redakgost. Pod budnim stručnim nadzorom Đerđa Hernjaka, tada studenta režije, a danas redovnog profesora Akademije umetnosti, ansambl je u proteklom periodu sa zapaženim uspehom igrao više od šest stotina predstava.

Simfonijski orkestar Akademije umetnosti. Orkestarski ansambl koji dugi niz godina ostvaruje izuzetno uspešne koncertne projekte, zdušno pozdravljene od strane koncertne publika, ali i stručne kritike Novog Sada i Beograda. Izvodeći najznačajnija dela svetske simfonijske literature, Orkestar je posebno proslaviomaestro Mladen Jagušt, koji ga je vodio skoro dve decenije: od vremena njegovog osnivanja, sredinom osamdesetih godina XX veka, do 2002. godine. Nakon toga Orkestrom su dirigovali poznati domaći dirigenti i cenjeni gosti iz inostranstva.

Camerata Academica.Kamerni orkestar koji je u poslednjim decenijama XX veka, akademijapod umetničkim rukovodstvom profesora Ištvana Varge, ostvario široku javnu afirmaciju i stekao reputaciju jednog od najznačajnijih kamernih orkestara u bivšoj Jugoslaviji. Posle višegodišnje pauze, krajem 2007. godine, grupa najboljih studenata gudačkih klasa, pokrenula je inicijativu o obnavljanju njegovog rada. U saradnji sa profesorima, ali i gostujućim umetnicima, orkestar od tada ponovo redovno nastupa u Novom Sadu, Beogradu i drugim kulturnim centrima Vojvodine.

A – FEST. Festival koji je u ranijem periodu širu javnost upoznavao sa jednogodišnjim dostignućima ukupnog umetničkog rada studenata i profesora Akademije umetnosti, vremenom se profilisao kao manifestacija koja neguje muzičko stvaralaštvo. Svake godine je tematski posvećen određenoj muzičkoj epohi ili konkretnom stvaraocu.

Svetsko bijenale studentskog plakata/studentske fotografije Manifestacija koja svake godine naizmenično, akademijačime manifestuje svoj bijenalni karakter, predstavlja studentska dostignuća u oblasti plakata, odnosno fotografije. Pravo učešća na Bijenalu imaju svi studenti onih umetničkih akademija i visokih škola u svetu, na kojima se plakat / fotografija izučavaju u okviru redovnog studijskog programa. Počevši od 2004. godine, do sada je održano ukupno šest izložbi na kojima su predstavljeni radovi studenata sa svih kontinenata.

Studentski art festival (STARTFEST). Festival je pokrenut 2006. godine i zamišljen kao platforma za okupljanje, razmenu iskustava i razvoj kreativnog potencijala studenata umetničkih akademija i fakulteta podunavskih gradova i zemalja Balkana i Srednje Evrope. Organizuje se svake godine i njegovu programsku okosnicu sačinjavaju izložbe, instalacije, video i veb-prezentacije, kompjuterske animacije, stručne konferencije i brojni prateći događaji.

Akademija umetnosti je, u široj kulturnoj javnosti, prisutna i kroz ispitne i završne koncerte, izložbe, dramske predstave, filmske projekcije i radove studenata audio-vizuelnih medija, koji se prikazuju i na brojnim domaćim i međunarodnim festivalima, na kojima često dobijaju i zvanične nagrade.

Naučna delatnost

 

Značajno područje delovanja Akademije umetnosti predstavlja i realizacija individualnih i timskih naučno-istraživačkih projekata iz oblasti muzikologije, etnomuzikologije, teatrologije, filmologije, te teorije i istorije umetnosti. Ostvareni rezultati objavljuju se u domaćim i inostranim stručnim časopisima, sopstvenim monografskim publikacijama ili u zajedničkim izdanjima sa Univerzitetom u Novom Sadu, Univerzitetom umetnosti u Beogradu, Maticom srpskom u Novom Sadu, Pozorišnim muzejom Vojvodine i drugim izdavačima.

Međunarodna saradnja

 

Od svog osnivanja osamdesetih godina XX veka Akademija umetnosti ostvaruje veoma uspešnu međunarodnu saradnju sa srodnim institucijama, udruženjima, nevladinim organizacijama u inostranstvu kao i sa ambasadama i stranim kulturnim centrima u Srbiji. Od 2005. godine na Akademiji umetnosti postoji Služba za marketing, organizaciju i međunarodnu saradnju čija je jedna od osnovnih delatnosti unapređenje kulturne, umetničke i naučne saradnje sa odgovarajućim ustanovama, organizacijama i mrežama u inostranstvu. Međunarodna saradnja Akademije umetnosti se realizuje kroz univerzitetske sporazume i programe mobilnosti, bilateralne sporazume, članstva u međunarodnim organizacijama i mrežama, učešće u međunarodnim projektima. U okviru sporazuma koje je Univerzitet u Novom Sadu potpisao sa Univerzitetom “Aristotel” u Solunu (Grčka), Univerzitetom u Pečuju (Mađarska) i Univerzitetom u Zagrebu (Hrvatska) Akademija umetnosti ostvaruje saradnju sa Fakultetom likovnih i primenjenih umetnosti u Solunu, Fakultetom za vizuelne i muzičke umetnosti u Pečuju i Muzičkom akademijom u Zagrebu.

Ukupnu delatnost Akademija umetnosti realizuju:

 

Izdavačka delatnost