Филмско вече и разговор о филму “Сунце, жито”

Najava 1a - Konjovic slika na krovu O.S. Djordje Natosevic
}}

Филмско вече и разговор о филму „Сунце, жито”
Четвртак, 02. август 2018. у 21.00
Манифестација „Лето на Тргу галерија“

 Обележавајући јубилеј, 120 година од рођења Милана Коњовића (Сомбор 28. јануар 1898 – Сомбор 20. октобар 1993), Спомен-збирка Павла Бељанског и Академија уметности у Новом Саду снимиле су кратки документарни филм Сунце, жито, у режији Милане Никић. Филм ће премијерно бити приказан у четвртак, 2. августа у 21 сат, у оквиру Манифестације Лето на Тргу галерија.

Након пројекције биће одржан разговор о Милану Коњовићу у којем учествују: Синиша Бокан, декан Академије уметности у Новом Саду, Милана Квас, в. д. управника Спомен-збирке Павла Бељанског, новинар и сценариста Снежана Субић, историчари уметности Милош Арсић и Чедомир Јаничић, као и студенти који су учествовали у реализацији филма.

Филм је инспирисан називом истоимене слике (данас у Галерији „Милан Коњовић“ у Сомбору), настале током јавног сликања Милана Коњовића на крову ОШ „Ђорђе Натошевић“ у Новом Саду 1962. године, у оквиру програма Стеријиног позорја под називом Боје и речи. Идеја је била да се подсећањем на један необичан догађај из уметниковог опуса, укаже на значај Коњовићевог присуства на културној сцени Новог Сада.

Филм је реализован у сарадњи са ОШ „Ђорђе Натошевић“, Стеријиним позорјем, Српским народним позориштем, РТВ Војводина (Нови Сад), Програмским архивом РТС (Београд) и Галеријом „Милан Коњовић“ (Сомбор).

Снимање филма омогућили су Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама АПВ и Град Нови Сад – Градска управа за културу.

Related Posts