Интердисциплинарни научни скуп са међународним учешћем ЕРНЕ КИРАЉ – ЖИВОТ У МУЗИЦИ

Enre Karolj
}}

Интердисциплинарни научни скуп са међународнм учешћем
ЕРНЕ КИРАЉ – ЖИВОТ У МУЗИЦИ
Академија уметности Универзитета у Новом Саду
Мултимедијални центар, Ђуре Јакшића 7
27. и 28. септембар, 2019.

Велика нам је част и задовољство да вас позовемо на интердисциплинарни научни скуп са међународним учешћем под називом „Ерне Кираљ – живот у музици“ који ће бити одржан 27. и 28. септембра 2019. године у Мултимедијалном центру Академије уметности у Новом Саду. Скуп организује Катедра за музикологију и етномузикологију Департмана музичке уметности, Академије уметности, уз подршку Покрајинског секретаријата за високо образовање и научноистраживачку делатност.

Ерне Кираљ (Ernő Király) је био стваралац чија је необично разграната делатност, чини се, трајно изменила и знатно обогатила културни пејзаж Новог Сада, у којем је провео најплоднији период свог живота. Почев од младалачких покушаја у Суботици крајем четрдесетих година, преко плодне дугогодишње етномузиколошке, уредничке и новинарске делатности у Радио Новом Саду, постепеног овладавања радиофонијом, стваралаштвом за траку и електронске инструменте током шездесетих, „откривања“ нових видова (колективне и солистичке) импровизације, нотације, извођаштва, и нарочито, нових врста инструмената, Кираљева каријера описује путању свестраног музичког трудбеника који је у готово свим сферама културног живота Војводине оставио дубок траг.

Данас, након једног века од Кираљевог рођења, чини се да његово стваралаштво није изгубило на актуелности, било да је реч о научној, медијској или композиторској продукцији, те је у том смислу, идеја организатора да на једном месту окупи стручњаке из различитих области у којима је био активан и сједини њихове погледе на данашње поимање Кираљевог опуса.

Програм научног скупа можете погледати ОВДЕ.

Програмска књижица

Related Posts