Отварање изложбе РАЗЛИКЕ 2018.

#
}}

Пројекат Разлике
Отварање: четвртак 27. децембар 2018. у 20.00
Културна станица СВИЛАРА
Реализација у оквиру пројекта Међународна изложба студентских плаката и фотографија у 2018. години
Подршка: Фондација НС 2021

Изложба пројекта Разлике биће отворена у четвртак, 27. децембра, у 20 часова, у Културној станици Свилара.

Реализација пројекта Рзалике је у оквиру пројекта Међународна изложба студентских плаката и фотографија у 2018. години, а подржан је од стране Фондације НС 2021.

Пројекат Разлике настао је 2005. године у тежњи да окупи заинтересоване професоре и студенте Академије уметности у Новом Саду како би заједнички истраживали области социјалне, економске, културне и политичке вредности „разлика”. Овај својеврсни уметнички пројекат, отворен је за креативни судар различитих и другачијих уметничких, друштвених, социјалних и политичких форми изражавања. Основа пројекта заснива се на идејном концепту Микеланђела Пистолета (Мицхелангело Пистолетто) дефинисаног текстом Прогетто Арте (Арт Пројецт) и пројектом Лове Дифференце (Волети разлике).

Реализација пројекта се одвија на годишњем нивоу, активно кроз дискусије, обиласке одређених дестинација и изложбе ангажованих професора и студената учесника. Сви учесници се могу изразити кроз излагачке и теоретске садржаје који обухватају савремену уметничку праксу. Принципи пројекта су: направити искорак из оквира класичних медија, занемарити круту академску поделу ликовних дисциплина и створити интердисциплинарну и експерименталну акцију код учесника. Пројекат тежи да артикулише и подстакне
очување разлика.

Значај пројекта Разлике заснива се на својеврсном сједињавању свих уметничких области – категорија, на учествовању сва три департмана Академије уметности и њиховој међусобној интеракцији. Пројекат на тај начин тежи да обухвати и допуни едукативне елементе, потребне за развој стваралачке способности. Током периода реализације пројекта, ствара се амбијент који кроз анализу, дијалоге и креативне садржаје елиминише дистанце и подстиче истицање разлика. Значај пројекта потврђују и институције које су подржале његову реализацију у претходном периоду. Пројекат Разлике Академије уметности у Новом Саду до сада је реализован у сарадњи са следећим институцијама: Музеј савремене уметности Војводине, Српско народно позориште; „Новкабел”; Галерија Подрум; Студентски културни центар Нови Сад; Универзитетска библиотека „Светозар Марковић” Београд; Савремена галерија, Зрењанин; Галерија умјетнина града Славонског Брода, Галерија Ружић, Хрватска; Синема сити интернационални филмски фестивал, Нови Сад; Умјетничка академија у Осијеку, Хрватска; Културни центар Инђија; Археолошки локалитет Царска палата Сирмијума, Сремска Митровица, ПроАртОрг / Културни центар Магацин, Београд.

Пројекат Разлике је од 2016 године уврштен у пројекат Културолошки идентитети у уметничкој продукцији Академије уметности Универзитета у Новом Саду – архивирање и аналитичко представљање грађе и традиције.

Аутор пројекта: проф. др Горан Деспотовски

www.razlike.akademija.uns.ac.rs
www.kulturoloski-identiteti.uns.ac.rs
www.facebook.com/projekatrazlike

Сродне вести