ОТВОРЕНЕ СУ ПРИЈАВЕ НА РАЗЛИКЕ 2017

#

Пријаве за учешће у пројекту Разлике отворенe су и сви заинтересовани студенти и професори могу да се пријаве до 15. априла 2017. путем  online форме на сајту www.razlike.akademija.uns.ac.rs или путем мејла: akademija.razlike@gmail.com

Учесници пројекта ће бити изабрани на основу предложене идеје и образложења у оквиру консултације, писаног концепта, цртежа, скице и сл.

Предлози за реализацију заинтересовани би требало да пошаљу мејлом, као и образложење до 05.05.2017. године кроз консултације на којима ће се прецизирати идејни и технички детаљи, буџет, продукцију радова итд.

Изложба пројекта Разлике ће се реализовати 16.06.2017. године у простору СКЦ Фабрика и алтернативним просторима кинеске четврти.

Радове можете реализовати у самом простору галерије или можете донети већ реализован рад. На пројекту Разлике ће бити изложени радови који нису до сада излагани.

Ваше предлоге можете слати на маил:

akademija.razlike@gmail.com

Термини за консултације су:

  • уторак: 09-12:30h, Академија – Ђуре Јакшића
  • четвртак: 14-16:00h, Академија – Косовска
  • петак:  09-12:00h, Академија – Косовска

или по договору, можете се обратити проф. Горану Деспотовском на на тел: 0638201381

О ПРОЈЕКТУ РАЗЛИКЕ

Пројекат Разлике настао је 2005. године у тежњи да окупи заинтересоване професоре и студенте Академије уметности у Новом Саду како би заједнички истраживали области социјалне, економске, културне и политичке вредности „разлика”. Овај својеврсни уметнички пројекат, отворен је за креативни судар различитих и другачијих уметничких, друштвених, социјалних и политичких форми изражавања. Основа пројекта заснива се на идејном концепту Микеланђела Пистолета дефинисаног текстом Progetto Arte (Art Project) и пројектом Love DifferenceЛове (Волети разлике).

Реализација пројекта се одвија на годишњем нивоу, активно кроз дискусије, обиласке одређених дестинација и изложбе ангажованих професора и студената учесника. Сви учесници се могу изразити кроз излагачке и теоретске садржаје који обухватају савремену уметничку праксу.

Принципи пројекта су: направити искорак из оквира класичних медија, занемарити круту академску поделу ликовних дисциплина и створити интердисциплинарну и експерименталну акцију код учесника. Пројекат тежи да артикулише и подстакне очување разлика.

Значај пројекта Разлике заснива се на својеврсном сједињавању свих уметничких области – категорија, на учествовању сва три департмана Академије уметности и њиховој међусобној интеракцији. Пројекат на тај начин тежи да обухвати и допуни едукативне елементе, потребне за развој стваралачке способности. Током периода реализације пројекта, ствара се амбијент који кроз анализу, дијалоге и креативне садржаје елиминише дистанце и подстиче истицање разлика. Значај пројекта потврђују и институције које су подржале његову реализацију у претходном периоду.

Пројекат Разлике Академије уметности у Новом Саду до сада је реализован у сарадњи са следећим институцијама: Музеј савремене уметности Војводине, Српско народно позориште; „Новкабел”; Галерија Подрум; Студентски културни центар Нови Сад; Универзитетска библиотека „Светозар Марковић” Београд; Савремена галерија, Зрењанин; Галерија умјетнина града Славонског Брода, Галерија Ружић, Хрватска; Цинема Цитy интернационални филмски фестивал, Нови Сад; Умјетничка академија у Осијеку, Хрватска; Културни центар Инђија; Археолошки локалитет Царска палата Сирмијума, Сремска Митровица.

Горан Деспотовски, ванредни професор

Сродне вести