ПРОЈЕКАТ – ПАНОНСКИ ПУТ УМЕТНОСТИ

ПРОЈЕКАТ „ПАНОНСКИ ПУТ УМЕТНОСТИ – ОСНАЖИВАЊЕ САРАДЊЕ И УМРЕЖАВАЊЕ ВИСОКООБРАЗОВНИХ ИНСТИТУЦИЈА НА ПОЉУ УМЕТНОСТИ И ЕКОЛОГИЈЕ“

Академија уметности у Новом Саду и Умјетничка академија у Осијеку, као водећи партнер, почеле су у мају месецу 2013. године спровођење пројекта „Панонски пут уметности – оснаживање сарадње и умрежавање високообразовних институција на пољу уметности и екологије“ (The Pannonian Art Path – strengthening cooperation and networking of higher education institutions in the field of art and ecology) који се финансира бесповратним средствима Европске уније кроз ИПА програм прекограничне сарадње Хрватска-Србија 2007 – 2013.

Опширније:

Идеја о реализацији заједничког пројекта у оквиру ИПА програма прекограничне сарадње Хрватска – Србија 2007-2013 настала је још 2009. године као логичан след тада успостављене, а већ успешне сарадње између Академије уметности Универзитета у Новом Саду и Умјетничке академије Свеучилишта „Јосип Јурај Штросмајер“ у Осијеку. Током 2011. године Удруга за заштиту природе и околиша „Зелени Осијек“ из Осијека дала је свој допринос реализацији пројектне идеје повезавши је са пројектом „Панонски пут мира“ који су неколико година раније реализовали хрватски и српски партнери и који је имао за циљ креирање истоимене бициклистичке стазе која се протеже од Суботице до Осијека.

Пројекат „Панонски пут уметности – оснаживање сарадње и умрежавање високообразовних институција на пољу уметности и екологије“ тежи да кроз интензиван рад са студентима двеју акадмија подстакне креативно истраживање у домену „уметности земље“ (ланд арт) повезујући га са основним постулатима очувања животне средине и здравог живота. Осим што ће унапредити односе двеју уметничких установа и подићи квалитет непосредног уметничког рада са студентима, резултати овог пројекта ће допринети ширењу туристичке понуде региона Војводине, Славоније и Барање.

Реализација пројекта, који ће трајати укупно 15 месеци, званично је почела 15. маја 2013. потписивањем уговора о финансирању са Делегацијом Европске уније у Републици Србији. У 2013. години пројекат „Панонски пут уметности“ добио је финансијску подршку за реализацију активности међународне сарадње и од Покрајинског секретаријата за науку и технолошки развој.

Пројекат реализују Умјетничка академија у Осијеку, као водећи партнер, и Академија уметности у Новом Саду као водећи партнер у Републици Србији. Као партнери на пројекту са српске и хрватске стране ту су Регионална агенција за развој малих и средњих предузећа „Алма Монс“ из Новог Сада и удружење Зелени Осијек из Осијека. Придружени партнери „Панонског пута уметности“ су општине у којима ће се спроводити пројектне активности и то Општина Апатин и Културни центар Апатин, у Србији, и Општине Биље и Кнежеви виногради у Хрватској. Подршку реализацији пројекта у Србији пружа и Општина Бач.

Сарадња у оквиру пројекта је фокусирана на стицање нових знања и вештина кроз еколошку радионицу, ланд арт радионицу и уметнички рад у природи, као и на развој истраживачких потенцијала студената те подизања свести о вредностима уметности кроз одрживо коришћење природних ресурса и еколошких материјала са циљем очувања културне и природне баштине два региона.

Руководилац пројекта на Академији уметности је Кристина Копрившек, а чланови пројектног тима су професор Драган Живанчевић, координатор пројекта, професор Драган Матић, члан Управног одбора пројекта и Светлана Путник, финансијски асистент пројекта.

„Панонски пут уметности“ ћете ускоро моћи да пратите и на сајту пројекта: www.pannonianartpath.uns.ac.rs

Пратите „Панонски пут уметности“ и на :
Фејсбуку: Panonski put umjetnosti

Сајту Умјетничке академије у Осијеку:
www.uaos.unios.hr

 

Сродне вести