PulaPROfessional i Sudentski program

PulaPROfessional i Sudentski program

 

Pulski filmski festival jedan je od najstarijih svetskih festivala koji je 2015. imao svoje 62. izdanje. Duga i bogata tradicija u dragocenom i jedinstvenom ambijentu temelj su za stvaranje popratnog filmskog i industrijskog programa koji se danas više nego ikada čini neizostavnim.

Ideja filma kao medija jest kreativna saradnja brojnih raznovrsnih profesionalaca na izradi jednog, originalnoga dela. Ideja Kreativne Evrope je takođe ideja saradnje, međusobnog oplemenjivanja i unapređivanja. Svet filmskih profesionalaca ne može uspešno funkcionisati bez ravnoteže između poznavanja vlastite baštine i kreativne odvažnosti pojedinih autora. Nosioci svežeg znanja, ali i vitalizma koji ne priznaje ograničenja upravo su studenti, mladi ljudi u raskoraku između školske predvidivosti i nesigurnog profesionalizma.

Pulski filmski festival u partnerstvu s Akademijom dramske umjetnosti u Zagrebu postaje mesto gde će se studenti iz različitih zemalja upoznavati, gde će moći prikazati sopstvene ali i videti filmove svojih kolega te mesto povezivanja za one kojima je povezivanje nužno ne bi li u bliskoj budućnosti postali kompetentni filmski profesionalci. Pored partnera Akademije dramske umjetnosti Zagreb ostvarena je i saradnja sa nacionalnim i međunarodnim obrazovnim institucijama: Akademija likovnih umjetnosti u Zagrebu, Akademija primijenjenih umjetnosti u Rijeci, Sveučilišni specijalistički studij Gluma, mediji, kultura u Rijeci, Umjetnička akademija u Osijeku, Umjetnička akademija u Splitu, Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu, Akademija umetnosti Univerzuteta u Novom Sadu, Akademija za gledališče, radio, film in televizijo u Ljubljani (Slovenija), Fakultet za dramski umetnosti u Skopju (Makedonija), Faculty of Theatre and Television u Cluju (Rumunija) koje će takođe sa svojim filmovima i gostovanjem učestvovati u Studentskom programu. Cilj je kroz godine ojačati i proširiti mrežu akademija kojima Pula postaje svojevrsna platforma susreta i stvaranja novih partnerstva.

Program u kojem učestvuju studenti zamišljen je kao spoj takimičarskog filmskog programa (Studentski program) i višednevnog transfera znanja u kojem će eminentni filmski profesionalci svojim mladim kolegama otkrivati ‘tajne zanata’ (Pula PROfessional).

U skladu sa idejom da se Festival svake godine okreće u smeru pojedinog filmskog zanimanja ove će godine poseban interes biti posvećen scenografiji. Tanja Lacko, nagrađivana hrvatska scenografkinja brojnih uspešnih filmova, osmislila je strukturu i sadržaj razgovora, predavanja i susreta.