Shortz Video/Филм Фестивал

SHORTZ VIDEO/ФИЛМ ФЕСТИВАЛ ОД 23. ДО 25. ДЕЦЕМБРА 2016.

Тема седмог по реду интернационалног фестивала видеа и кратког филма „ШОРТЦ“ ове године је „Нулта тачка“.

Први дани фестивала, 23. и 24. децембра 2016. од 19 часова у Косовској 33 биће представљени актуелни, награђивани аутори из света видео уметности, анимације и кратког филма међу којима су: Кристиан Церами, са радом „Црна овца“, Џоб Џорис и Мариеке са радом „Без звука“, Марлие ван де Вел са радом „Џонас и Море“, Харалд Ханд са радом „Царство Зла“ као и многе друге значајне ауторе.

Последњег дана фестивала 25. децембра 2016. традиционално, део програма биће представљен у Музеју Савремене Уметности Војводине од 19 часова, а у сарадњи са Црногорском Кинотеком публици ће се представити кратки радови филмског и телевизијског редитеља и сценаристе Живка Николића, брата сценаристе и глумца Драгана Николића.

Биће представљени следећи кратки радови Живка Николића: „Полазник“, „Баук“, „Прозор“, „Оглав“, „Градитељ“,„Биљег“ у трајању од 70. минута.

Живко Николић, снимао је како документарне филмове тако и дугометражне филмове, телевизијске филмове и ТВ серије. Радња његових филмова је углавном смештена у рурална поднебља планинске и (делом) приморске Црне Горе, у крајеве из којих је и сам потицао. У својим филмовима је приказивао патријархални морал, положај жене, однос супружника, назоре становника и томе слично. Са друге стране, успевао је и да у филмовима смештеним у руралним крајевима Црне Горе постави алегорије много универзалнијих тема. Тако, на пример, у филму „Чудо невиђено“ приказује погубност утопистичке идеологије.

Исти дан од 21 час наступиће бенд DOF (Depth of field), у Косовској 33 у саставу: Андреја Рондовић – вокал, Вукашин Живаљевић – соло гитара, Жељко Шкрбић – ритам гитара, Јован Милинов – бас, Никола Секерић – бубањ. Сви чланови бенда су наставници Универзитета у Новом Саду.

Фестивал ШОРТЦ до сада има завидну архиву реномираних и награђиваних аутора из целог света као и годишњу продукцију аутора са Академије Уметности.

Продукција је у форми базирана на авангардама са почетка двадесетог века, експерименталном филму, анимацији, документарној видео пракси, савременој видео уметности, као и мултимедијалним праксама, интерактивном видеу, видео инсталацији и звучном перфомансу, док садржајно негује аутентичан и оригиналан израз аутора. Квалитет студенстких радова представљен је у програмском делу студенских остварења интернационалног ШОРТС фестивала.

Снага ШОРТЦ фестивала јесу студенти који граде урбану политику града и учествују у продукцији културног идентитета, због тога ми ШОРТЦ видимо као „видео језгро“ града у коме се сусрећу едукација, продукција и презентација вишеслојно, и као „под-језгро креативне комуникације“ бројних аутора, организатора и публике.

Интернационални фестивал кратког видеа и филма „ШОРТЦ“ покренула је Катедра за нове ликовне медије Департмана ликовних уметности Академије уметности у Новом Саду 2009. године.

Сродне вести