Свечано отворена изложба радова у оквиру пројекта „Дунавске везе“

#
}}

Пројекат „Дунавске везе“
Изложба радова студената и професора
Петроварадинска тврђава
Академија уметности

Пројекат „Дунавске везе“ завршен је отварањем изложбе радова студената и професора у Галерији „Хол“ Академије уметности на Петроварадинској тврђави.

Изложбу је свечано отворио проф. Синиша Бокан, декан Академије уметности који је искористио прилику и уручио захвалницу председнику Веслачког клуба „Данубиус 1885“ Жељку Пантовићу за посебан допринос и помоћ пројекту „Дунавске везе“. Отварању изложбе је присуствовао и академик Стеван Пилиповић председник Огранка САНУ у Војводини.

Присутнима се на свечаном отварању обратио испред партнерске организације Heim.art проф. Јокаим Екл из Аустрије који је том приликом истакао да сарадња са студентима и професорима на Академији уметности је превазишла његова очекивања, као и да пројекат „Дунавске везе“ који посвећен је истраживању Дунава и његове регије има сјајну завршницу у виду уметничких радова који показују различите културе и начине живота, а заједничка компонента је река Дунав.

Пројекат „Дунавксе везе“ посвећен је истраживању Дунава, стављајући акценат на саму реку као ресурс многоструких социјалних компоненти: културно наслеђе у његовој околини, утицај тог наслеђа, интеракција становништва у регији, ресурси воде и цивилизацијски аспект развоја регија.
Пројекат је обухватио предавање професора и стручњака из области уметности и културе, одржано 29. септембра 2017. у Мултимедијалном центру Академије уметности (проф. Јоаким Екл – Аустрија; проф. др Веселинка Марковић, виши кустос историчар – Музеј Војводине ; проф. др Драган Проле – Филозофски факултетет у Новом Саду; проф. Синиша Бокан – Академија уметности у Новом Саду; проф. др Дубравка Лазић – Академија уметности у Новом Саду; доц. Мирослав Шилић – Академија уметности у Новом Саду), радионичарски рад са студентима (30.09 – 06.10.2017).

Пројекат је реализован уз подршку Покрајинског секретаријата за високо образовање и научноистраживачку делатност у оквиру конкурса за финансирање пројеката који се баве истраживачко-уметничким стваралаштвом у пољу уметности.

Сродне вести