УНС и АУНС потписали су споразум о сарадњи са Академијом „Гнесини“ из Москве

Универзитет у Новом Саду и Академија уметности потписали су споразум о сарадњи са Академијом музике “Гнесини” из Москве

Потписивању споразума у деканату Академије уметности у Новом Саду, дана 11. новембра 2016. године, присуствовали су ректор Академије “Гнесини” Галина Мајаровска, директорка Руског дома у Београду Надежда Кушченкова, проректор Универзитета у Новом Саду проф. др Сања Стојановић и декан Академије уметности у Новом Саду проф. Синиша Бокан.

Студенти и професори Академије “Гнесини” одржали су исти дан у вечерњим часовима концерт у амфитеатру Централне зграге Универзитета у Новом Саду.

Историјат руске Академије музике “Гнесини” је историја музичких образовних установа, које је пре 120 година основала породица Гнесини уз подршку и учешће најбољих музичара Русије. Током низа година у раду музичких установа учествовали су пијанисти Хенрих Нејгауз и Марина Јудина, трубачи Михаил Табаков и Тимофеј Докшицер, теоретичари Сергеј Скребков и Валентина Коен, виолончелисти Сергеј Козолупов и Валентин Берлински, хорски диригенти Клаудије Птица и Александар Јурлов и многи други уметници.
Познат у читавом свету, руски тростепни систем музичког образовања идеално је представљен кроз гнесински комплекс образовних установа. У овом тренутку у оквиру Академије раде дечја музичка школа, музички колеџ и факултет.
На Академији се школују и музичари и певачи изворне народне музике, естрадни уметници, џез пијанисти и певачи, мајстори тона и продуценти – укупно око 2.500 студената, међу којима је 200 странаца.
Ове године указом председника Руске Федерације, Академија „Гнесини“ је добила статус установе од националног значаја која чува културну баштину Русије.