&#x;&#x;

DELATNOSTI AKADEMIJE
umetnička | naučna | međunarodna
Akademija umetnosti u Novom Sadu

DELATNOSTI AKADEMIJE
Razgranata umetnička delatnost koja je ostvarivana u osamdesetim i devedesetim godinama XX veka bitno je definisala posebnost ukupnog identiteta Akademije umetnosti u Novom Sadu. U poslednjoj deceniji je stoga obnovljeno nekoliko inicijativa karakterističnih za taj period, ali je, istovremeno, pokrenuto i nekoliko novih manifestacija.
UMETNIČKA DELATNOST

Akademsko pozorište Promena, neformalno studentsko pozorište, pod čijim okriljem se realizuju predstave studenata glume i režije na srpskom jeziku, prisutno je u ovdašnjem kulturnom prostoru još od 1978. godine, kada je osnovano na inicijativu profesora Bore Draškovića i njegove klase, odnosno prve generacije studenata režije. Pozorište od tada redovno realizuje predstave na pozorišnim scenama Novog Sada, gostuje u drugim kulturnim centrima Vojvodine i u Beogradu, a sa velikim uspehom i osvajajući najviše nagrade učestvuje i na Susretima vojvođanskih pozorišta, Sterijinom pozorju, BITEF-u, Festivalu malih i eksperimentalnih scena u Sarajevu, međunarodnim festivalima studentskih pozorišta u Budimpešti, Varšavi, Bukureštu, Bratislavi, Kareji (Rumunija) i Osijeku.

Salašarsko pozorište osnovano je istom i istovremenom inicijativom prve generacije studenata režije, dakle, takođe 1978. godine, i ono predstavlja oblik neformalnog studentskog okupljanja realizovanog, ne samo sa ciljem da se široj kulturnoj javnosti pokažu rezultati ostvareni u klasama glume na mađarskom jeziku, nego i u nameri da se pozorišnim događanjima obogati kulturni život manjih vojvođanskih mesta u kojima je profesionalni pozorišni ansambl vrlo redak gost. Pod budnim stručnim nadzorom Đerđa Hernjaka, tada studenta režije a danas redovnog profesora Akademije umetnosti, ansambl je u proteklom periodu sa zapaženim uspehom igrao više od šest stotina predstava.

Simfonijski orkestar Akademije umetnosti – orkestarski ansambl koji dugi niz godina ostvaruje izuzetno uspešne koncertne projekte, zdušno pozdravljene od strane koncertne publika, ali i stručne kritike Novog Sada i Beograda. Izvodeći najznačajnija dela svetske simfonijske literature, Orkestar je posebno proslavio maestro Mladen Jagušt, koji ga je vodio skoro dve decenije: od vremena njegovog osnivanja, sredinom osamdesetih godina XX veka do 2002. godine. Nakon toga Orkestrom su dirigovali poznati domaći dirigenti i cenjeni gosti iz inostranstva.

Camerata Academica kamerni orkestar koji je u poslednjim decenijama XX veka, pod umetničkim rukovodstvom profesora Ištvana Varge, ostvario široku javnu afirmaciju i stekao reputaciju jednog od najznačajnijih kamernih orkestara u bivšoj Jugoslaviji. Posle višegodišnje pauze, krajem 2007. godine, grupa najboljih studenata gudačkih klasa pokrenula je inicijativu za obnavljanje njegovog rada. U saradnji sa profesorima, ali i gostujućim umetnicima, orkestar od tada ponovo redovno nastupa u Novom Sadu, Beogradu i drugim kulturnim centrima Vojvodine.

AFEST, festival koji je u ranijem periodu širu javnost upoznavao sa jednogodišnjim dostignućima ukupnog umetničkog rada studenata i profesora Akademije umetnosti, vremenom se profilisao kao manifestacija koja neguje muzičko stvaralaštvo. Svake godine je tematski posvećen određenoj muzičkoj epohi ili konkretnom stvaraocu.

Svetsko bijenale studentskog plakata/studentske fotografije je manifestacija koja svake godine naizmenično manifestuje svoj bijenalni karakter, predstavlja studentska dostignuća u oblasti plakata, odnosno fotografije. Pravo učešća na Bijenalu imaju svi studenti onih umetničkih akademija i visokih škola u svetu, na kojima se plakat/ fotografija izučavaju u okviru redovnog studijskog programa. Počevši od 2004. godine do sada je održano ukupno po šest izložbi na kojima su predstavljeni radovi studenata sa svih kontinenata.

Akademija umetnosti je u široj kulturnoj javnosti prisutna i kroz ispitne i završne koncerte, izložbe, dramske predstave, filmske projekcije i radove studenata audio-vizuelnih medija, koji se prikazuju i na brojnim domaćim i međunarodnim festivalima, na kojima često dobijaju i zvanične nagrade.
NAUČNA DELATNOST

Značajno područje delovanja Akademije umetnosti predstavlja i realizacija individualnih i timskih naučnoistraživačkih projekata iz oblasti muzikologije, etnomuzikologije, teatrologije, filmologije, teorije i istorije umetnosti. Ostvareni rezultati objavljuju se u domaćim i inostranim stručnim časopisima, sopstvenim monografskim publikacijama ili u zajedničkim izdanjima sa Univerzitetom u Novom Sadu, Univerzitetom umetnosti u Beogradu, Maticom srpskom, Pozorišnim muzejom Vojvodine i drugim izdavačima.

MEĐUNARODNA SARADNJA

Od svog osnivanja sedamdesetih godina XX veka Akademija umetnosti ostvaruje veoma uspešnu međunarodnu saradnju sa srodnim institucijama, udruženjima, nevladinim organizacijama u inostranstvu, kao i sa ambasadama i stranim kulturnim centrima u Srbiji. Od 2005. godine na Akademiji umetnosti postoji Služba za marketing, organizaciju i međunarodnu saradnju, čija je primarna delatnost unapređenje kulturne, umetničke i naučne saradnje sa odgovarajućim ustanovama, organizacijama i mrežama u inostranstvu. Međunarodna saradnja Akademije umetnosti se realizuje kroz univerzitetske sporazume i programe mobilnosti, bilateralne sporazume, članstva u međunarodnim organizacijama i mrežama, učešće u međunarodnim projektima. U okviru sporazuma koje je Univerzitet u Novom Sadu potpisao sa Univerzitetom “Aristotel” u Solunu (Grčka), Univerzitetom u Pečuju (Mađarska), Univerzitetom u Zagrebu (Hrvatska), Akademija umetnosti ostvaruje saradnju sa Fakultetom likovnih i primenjenih umetnosti u Solunu, Fakultetom za vizuelne i muzičke umetnosti u Pečuju i Muzičkom akademijom u Zagrebu.

d1-1

——————————–

Akademija umetnosti u Novom Sadu
Departman dramskih umetnosti

l1-3

——————————–

Akademija umetnosti u Novom Sadu
Departman likovnih umetnosti

m1-1

——————————–

Akademija umetnosti u Novom Sadu
Departman muzičke umetnosti

Akademija umetnosti u Novom Sadu
Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.