Молијерови дани – предавање Натали Азуле

}}

Молијерови дани
Предавање Натали Азуле
Уторак, 15. мај 2018. у 11.00
Мултимедијални центар
Академија уметности

У оквиру Молијерових дана Француски институт у Србији и Академија уметности организују предавање – разговор са Натали Азуле, списатељицом, добитницом награде Медичи за роман “Тит није волео Беренику”, које ће бити одржано у уторак, 15. маја 2018. у Мултимедијалном центру Академије уметности са почетком у 11 часова.

Гошћа ће одржати предавање на тему:  „Читати, тумачити, играти Расина данас;  класично позориште у савременом добу“

За све заинтересоване обезбеђен је превод са француског језика.

Биографија: Натали Азуле је француска књижевница египатског порекла. Студирала је на угледној École normale supérieure и стекла звање професора модерне књижевности. Објавила је седам романа и сарађивала на више сценарија за филм и телевизију. Објављује и књиге за децу.

Њен роман “Тит није волео Беренику” ушао је у најужи избор за награде Гонкур, Медичи и Фемина 2015. Добио је награду Медичи. У средишту романа је лик и стваралаштво Жана Расина, једног од најзначајнијих представника француског класицизма. Овај роман на српски је превела Светлана Стојановић, објавила Академска књига, 2017.

Ауторка се, уз помоћ постојећих историјских и биографских података, са пуно слободе винула у свет великог ствараоца и донела досад незаписану причу о једном језику, о једном уметничком универзуму, о једној интимној топографији. Остало је мало докумената писаних Расиновом руком, тек неко писмо сину, или Боалоу, али ништа што сведочи о његовим унутрашњим раздирањима. Све остало је, кажу, спаљено. Да, овај роман узима у обзир историјске податке и датуме, но то су тек врата која Натали Азуле отвара да би пропустила своју машту, визију, своју блискост са Расином.

Фотографија: http://www.lenvoleeculturelle.fr/rencontre-nathalie-azoulai-auteure-de-titus-naimait-berenice/

Сличне вести