Scroll Top

Молијерови дани – предавање Натали Азуле

}}

Молијерови дани
Предавање Натали Азуле
Уторак, 15. мај 2018. у 11.00
Мултимедијални центар
Академија уметности

У оквиру Молијерових дана Француски институт у Србији и Академија уметности организују предавање – разговор са Натали Азуле, списатељицом, добитницом награде Медичи за роман “Тит није волео Беренику”, које ће бити одржано у уторак, 15. маја 2018. у Мултимедијалном центру Академије уметности са почетком у 11 часова.

Гошћа ће одржати предавање на тему:  „Читати, тумачити, играти Расина данас;  класично позориште у савременом добу“

За све заинтересоване обезбеђен је превод са француског језика.

Биографија: Натали Азуле је француска књижевница египатског порекла. Студирала је на угледној École normale supérieure и стекла звање професора модерне књижевности. Објавила је седам романа и сарађивала на више сценарија за филм и телевизију. Објављује и књиге за децу.

Њен роман “Тит није волео Беренику” ушао је у најужи избор за награде Гонкур, Медичи и Фемина 2015. Добио је награду Медичи. У средишту романа је лик и стваралаштво Жана Расина, једног од најзначајнијих представника француског класицизма. Овај роман на српски је превела Светлана Стојановић, објавила Академска књига, 2017.

Ауторка се, уз помоћ постојећих историјских и биографских података, са пуно слободе винула у свет великог ствараоца и донела досад незаписану причу о једном језику, о једном уметничком универзуму, о једној интимној топографији. Остало је мало докумената писаних Расиновом руком, тек неко писмо сину, или Боалоу, али ништа што сведочи о његовим унутрашњим раздирањима. Све остало је, кажу, спаљено. Да, овај роман узима у обзир историјске податке и датуме, но то су тек врата која Натали Азуле отвара да би пропустила своју машту, визију, своју блискост са Расином.

Фотографија: http://www.lenvoleeculturelle.fr/rencontre-nathalie-azoulai-auteure-de-titus-naimait-berenice/

Сличне вести

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.