Scroll Top

Осликавање застава за фестивал у Улму

}}

Фестивал у Улму
Проф. Босиљка Зиројевић Лечић

“Donaufest” у Улму се организује сваке две године и у оквиру овог фестивала организатори имају праксу да позову уметника који ће ручно осликати (према сопственој идеји, као целовити ауторски рад) око 700 застава, које се презентују у Улму. Заставе се постављају у граду, на обе обале Дунава.

Ове године први пут су позвали две уметнице: проф. Ану Петровић са Умјетничке академије у Осијеку и проф. Босиљку Зиројевић Лечић, шеф Департмана ликовних уметности, Академије уметности, а на тај начин у извођењу сликарског дела били су укључени и студенти.

Проф. Босиљка Зиројевић Лечић наводи да је њен део рада на заставама подразумевао 351 ручно осликаних застава које је сама идејно уобличила и повезала са сопственом сликарском поетиком.
-Основна идеја је била комуникација и у таквом концепту сам имала изврсну сарадњу са уметницом Аном Петровић из Осијека, док смо припремале сопствена ликовна решења за заставе. Испоставило се да размишљамо на сличан начин, тако да су комуникација и језик – заједничка нит која нас и повезује у целом овом пројекту, али смо решења радиле потпуно независно. За почетну идеју узела сам Морзеову азбуку, где сам свако слово тј. постојећи кодни систем “превела” у сопствена визуелна решења, која су форматирана према димензијама датих застава (свака застава је димензија 250x50cm). На тај начин сам створила сопствено типографско решење, где сам свако слово осмислила као ликовно решење геометризованих линија и тачака – објашњава проф. Зиројевић Лечић и додаје да је свако добијено словo урађено према постојећем коду Морзеове азбуке.

– Захваљујући оваквом ликовном решењу, “исписала” сам имена држава и већих градова, кроз које протиче Дунав, и тако их повезала добијеним заједничким језиком. У исто време, користила сам боје које одговарају заставама земаља и направила ликовну игру, где је свака застава једно слово, у бојама одређене земље. То ми је омогућило да насликам 351 заставу, а да су све различите – објашњава проф. Зиројевић Лечић.

Проф. Ана Петровић из Осијека је осликала 310 застава, користећи израз “безграничан” који је исписивала, односно осликавала на заставама, на језицима земаља слива реке Дунав, користећи у раду 17 различитих боја и нијанси. Овако велики и захтеван пројекат, било би немогуће реализовати без помоћи других уметника. Организатори фестивала су и предвидели да се у пројекат укључе и студенти, тако да је у сликарском раду проф. Зиројевић Лечић имала велику помоћ младих уметница студенткиња Академије уметности – студијски програм Сликарство): Ане Вртачник, Данице Јевђовић и Маријане Буљовчић, које су такође биле гости фестивала у Улму, заједно са студенткињама из Осијека: Дорис Деспот, Ивана Шкворчевић и Дејана Наранчић.

Заставе су постављене у јавном простору у току трајања фестивала, од 6. до 15. јула 2018. године. Након тога, заставе се у организацији фестивала продају по симболичној цени, и углавном их купују становници града Улма. Из разговора са њима, да се закључити да је њима то врло битно и да на тај начин подржавају свој град и комплетан пројекат.

Сличне вести

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.