Scroll Top

Концерт Ансамбла “Лигети”

Ligeti3
}}

Концерт Ансамбла “Лигети”
Уторак, 27. новембар 2018. у 20.00
Синагога
Улаз слободан

Концерт Ансамбла “Лигети” одржаће се у уторак, 27. новембра у Синагоги са почетком у 20 часова. Концерт се реализује у сарадњи сa Амбасадом Мађарске, Институтом „Collegium Hungaricum”, Музичком омладином Новог Сада и Академијом уметности у Новом Саду.

Диригент и уметнички руководилац: Золтан РАЦ (Rácz Zoltán)

Солисти: Јожеф Балог (Balog József), Золтан Фејервари (Fejérvári Zoltán), клавир

Миклош Лукач (Lukács Miklós) цимбал

Програм: Барток, Лигети, Куртаг, Етвеш

Концертни програм Ансамбла „Лигети“ чине композиције четири највећа ствараоца XX и XXI века мађарске музике: Бартока, Лигетија, Куртага и Етвеша. Четири композитора су међусобно повезана многим нитима. Професор клавира Ђерђа Куртага био је Бартоков ученик. Између 1948. и 1950. године Ђерђ Лигети је написао више студија о Бартоку, а у његовим делима из млађих дана знатно се осећао Бартоков утицај. Пријатељство Лигетија и Куртага, које је трајало скоро шест деценија, сматра се једним од најлепших поглавља у историји мађарског музичког стваралаштва. Петар Етвеш је дириговао безброј премијерних извођења Лигетија и Куртага, као и европске и америчке премијере и држао више курсева на којима је анализирао Куртагове радове.

Улаз је слободан.

Детаље о концерту можете прочитати ОВДЕ.

Сличне вести

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.