Scroll Top

Прослављен 45. рођендан Академије уметности

717A9772a
}}

Обележавање 45 година рада Академије уметности
Мултимедијални ценатар

Централна свечаност поводом обележевања 45. рођендана Академија уметности Универзитета у Новом Саду приређена је у уторак, 22. априла 2019. у Мултимедијалном центру Академије уметности уз присуство великог броја дугогодишњих пријатеља и сарадника Академије.

Проф. Синиша Бокан, декан обраћајући се присутнима изразио је велико задовољство резултатима рада, а пре свега уметничке продукције студената и професора и нагласио да управо из тог разлога Академија данас тражи нове просторе за рад и реализацију програма за ликовну, драмску и музичку уметности.

-Академија уметности посвећује велику пажњу и развоју међународне сарадње кроз програм размене Еразмус плус, међународне пројекте и билатералну сарадњу. У овој школској години приметан је знатан пораст мобилности тако да се од 14 факултета Универзитета у Новом Саду, према последњим статистикама за овај семестар, које нису коначне, Академија налази на другом месту као једна од најактивнијих чланица Универзитета. На Академији уметности у овом тренутку реализују се три вишегодишња међународна пројекта која се финансирају средствима Европске уније – нагласио је проф. Бокан и додао да се Академија није ограничила само на Европу.  Академија уметности у Новом Саду је у новембру прошле године приступила Алијанси уметничких филмских школа, као једина институција из Србије која је на Централној драмској академији у Пекингу ушла у конзорцијум са светским уметничким универзитетима у оквиру „The Belt & Road International Film Education Alliance“.

Активности у пољу међународне сарадње веома је похвалио и проф. др Дејан Мадић, проректор за међународну сарадњу Универзитета у Новом Саду. Он је у свом говору истакао да је задивљен резултатима активности Академије уметности, а нарочито чињеницом да су уметничке школе у Кини препознале Академију као стратешке партнере.

На свечаности су уручене и захвалнице уметничким и образовним институцијама за изузетан допринос раду Академије уметности:
– Матица српска
– Српска академији наука и уметности
– Јавна медијска установа Радио-телевизија Војводине
– Српско народно позоришту
– Фондацији „Мали принц“
– Фонд „Меланија Бугариновић”
– Галерија Матице српске
– Музичка омладина Новог Сада
– Новосадско позориште
– Позориште младих
– Музичка школа „Исидор Бајић“
– Културну центар Војводине „Милош Црњански“
– Спомен-збирка Павла Бељанског
– Галерија ликовне уметности Поклон збирка Рајка Мамузића
– Уметничка ливница „Станишић“
– Филозофски факултет Универзитета у Новом Саду
– Природно – математички факултету Универзитет у Новом Саду
– Гимназија „Јован Јовановић Змај“
– Удружење грађана „Тинк Танк“
– За вишегодишњу подршку у успостављању и одржавању односа са високошколским институцијама из Народне Републике Кине, захвалницу је примио Тиан Џен – Чеда.

На свечаности у оквиру обележавања 45 година рада Академије присутни су имали прилику да уживају у музичком и драмском програму студената. Поред Хора Академије уметности који су извели  две нумере прилогађене прослави, наступили су и студенти друге године глуме на српском језику у класи доц. Бориса Лијешевића и стр. сар. Милана Новаковића који су извели  део из представе „Пријемни испит“.

Претходно у 10 часова уприличена је додела диплома мастер студентима, који су мастер студије на Академији уметности завршили у току календарске 2016. и 2017. године.

Континуирано предана испуњавању своје мисије и визије изврсности, Академија уметности у Новом Саду са поносом је прославила свој 45. рођендан који је почео дипломском представом „На дну“ Максима Горког у извођењу студената глуме у класи проф. Бориса Исаковића и Миљана Војновића, самосталног стручног сарадника, и изванредним концертима које су Симфонијски оркестар и хор Академије уметности одржали прошле седмице у Синагоги и у Коларчевој задужбини у Београду.

Сличне вести

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.