Прослављен 45. рођендан Академије уметности

717A9772a
}}

Обележавање 45 година рада Академије уметности
Мултимедијални ценатар

Централна свечаност поводом обележевања 45. рођендана Академија уметности Универзитета у Новом Саду приређена је у уторак, 22. априла 2019. у Мултимедијалном центру Академије уметности уз присуство великог броја дугогодишњих пријатеља и сарадника Академије.

Проф. Синиша Бокан, декан обраћајући се присутнима изразио је велико задовољство резултатима рада, а пре свега уметничке продукције студената и професора и нагласио да управо из тог разлога Академија данас тражи нове просторе за рад и реализацију програма за ликовну, драмску и музичку уметности.

-Академија уметности посвећује велику пажњу и развоју међународне сарадње кроз програм размене Еразмус плус, међународне пројекте и билатералну сарадњу. У овој школској години приметан је знатан пораст мобилности тако да се од 14 факултета Универзитета у Новом Саду, према последњим статистикама за овај семестар, које нису коначне, Академија налази на другом месту као једна од најактивнијих чланица Универзитета. На Академији уметности у овом тренутку реализују се три вишегодишња међународна пројекта која се финансирају средствима Европске уније – нагласио је проф. Бокан и додао да се Академија није ограничила само на Европу.  Академија уметности у Новом Саду је у новембру прошле године приступила Алијанси уметничких филмских школа, као једина институција из Србије која је на Централној драмској академији у Пекингу ушла у конзорцијум са светским уметничким универзитетима у оквиру „The Belt & Road International Film Education Alliance“.

Активности у пољу међународне сарадње веома је похвалио и проф. др Дејан Мадић, проректор за међународну сарадњу Универзитета у Новом Саду. Он је у свом говору истакао да је задивљен резултатима активности Академије уметности, а нарочито чињеницом да су уметничке школе у Кини препознале Академију као стратешке партнере.

На свечаности су уручене и захвалнице уметничким и образовним институцијама за изузетан допринос раду Академије уметности:
– Матица српска
– Српска академији наука и уметности
– Јавна медијска установа Радио-телевизија Војводине
– Српско народно позоришту
– Фондацији „Мали принц“
– Фонд „Меланија Бугариновић“
– Галерија Матице српске
– Музичка омладина Новог Сада
– Новосадско позориште
– Позориште младих
– Музичка школа „Исидор Бајић“
– Културну центар Војводине „Милош Црњански“
– Спомен-збирка Павла Бељанског
– Галерија ликовне уметности Поклон збирка Рајка Мамузића
– Уметничка ливница „Станишић“
– Филозофски факултет Универзитета у Новом Саду
– Природно – математички факултету Универзитет у Новом Саду
– Гимназија „Јован Јовановић Змај“
– Удружење грађана „Тинк Танк“
– За вишегодишњу подршку у успостављању и одржавању односа са високошколским институцијама из Народне Републике Кине, захвалницу је примио Тиан Џен – Чеда.

На свечаности у оквиру обележавања 45 година рада Академије присутни су имали прилику да уживају у музичком и драмском програму студената. Поред Хора Академије уметности који су извели  две нумере прилогађене прослави, наступили су и студенти друге године глуме на српском језику у класи доц. Бориса Лијешевића и стр. сар. Милана Новаковића који су извели  део из представе „Пријемни испит“.

Претходно у 10 часова уприличена је додела диплома мастер студентима, који су мастер студије на Академији уметности завршили у току календарске 2016. и 2017. године.

Континуирано предана испуњавању своје мисије и визије изврсности, Академија уметности у Новом Саду са поносом је прославила свој 45. рођендан који је почео дипломском представом „На дну“ Максима Горког у извођењу студената глуме у класи проф. Бориса Исаковића и Миљана Војновића, самосталног стручног сарадника, и изванредним концертима које су Симфонијски оркестар и хор Академије уметности одржали прошле седмице у Синагоги и у Коларчевој задужбини у Београду.

Related Posts