Scroll Top

Презентација пројекта “У огледалу другости”

najava dekanat email lista i sajt
}}

Презентација пројекта “У огледалу другости”
Среда, 21.12.2022. у 19.00
Булевар Букс

У оквиру пројекта „У огледалу другости“, покренута су два мини ад хок фестивала и два нова излагачка простора: „Светови другости 3.0“ и „ID 3.0 pop up šou“.

Прво издање имаће 4 pop up локације. Прво приказивање представиће се у среду, 21. децембра у 19 часова у просторијама књижаре Булевар Букс. Одвијајући се паралелно баве се питањем идентитета кроз призму другости. Другости у смислу друштвено скрајнутих идентитета и другости у виду уметничких излагачких простора. Излагачки садржај оба фестивала се преплиће како би се покренуло питање односа и везе два излагачка простора URL и IRL.

Идеја оба фестивала је да поред тога што афирмише младе ауторе/ке, омогући и алтернативне излагачке просторе. Кроз тематски садржај покреће питање утицаја ова два простора на формирање идентитета уметности и нас самих.

Светови другости 3.0 истражује утицај технологије на формирање, контекстуализовање и извођење идентитета URL и IRL. Преиспитује утицај интерфејса, медијских пејзажа којима се крећемо, позадинских алгоритама и бинарних кодова (програмских и друштвених). У виду екстензије веб претраживача доноси нам уметност у ходу, у простор нашег рачунара. Екстензија је већ доступна за скидање.

„ID 3.0 pop up šou“ се јавља као лична тактика прекида са доминантним излагачким дискурсом. У форми мини, кружне и номадске галерије носилац је краткотрајних уметничких интервенција и изложби.

Идентитет и другост – како технолошки пејзаж утиче на формирање наших идентиета је тематски оквир који садржински спаја прво издање ова два фестивала. Садржај оба фестивала представља студентска почетна промишљања и прве идејне изведбе. Тежи да им омогући простор дијалога са публиком кроз који могу да разумеју просторе визуелне и медијске комуникације ван академског круга.

Изабрани радови представљају визуелна промишљања младих уметница/ка који покушавају индивидуално да дефинишу шта је идентитет за њих. Неки од њих се баве питањем женског идентитета, и мушког погледа, други се фокусирају на однос тела, телесности и другости, неки покрећу питање националног идентиета и наслеђа који преплићу старе и нове начине живота који нас обликују док се други баве питањем језика и бинарности, пола и рода. Радови су њихови лични покушаји да отворе теме које проживљавају. Кроз њих се открива просторност и вишеслојно значење идентитета, друштвени и технолошки утицај кроз који се обликује и учитава.

Пројекат је подржан од стране Министарства за културу и Академије уметности Нови Сад. Партнери првог поп уп фестивалског издања су: Булевар Букс и Центар за промоцију науке.

Ауторке чији се радови представљају у првом издању су: Ивана Јеремић, Тамара Кнежевић и Сунчица, праћени селекцијом радова студенткиња/ата Катедре за нове ликовне медије.

Ауторка пројекта је Сунчица Пасуљевић Кандић. За креирање веб галерије задужен је Стеван Којић, а за продукцију мини номадске кружне галерије Раде Косановић.

Сличне вести

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.