Scroll Top

Рецикларт 2012

„Рецикларт 2012“

Изложба радова насталих у оквиру пројекта „Рецикларт 2012“ отвара се 03. децембра,
на Међународни дан особа са инвалидитетом, у Мултимедијалном центру Академије уметности у Новом Саду у 18 часова

Према предвиђеном плану, пројекат је обухватио сарадњу Академије уметности Нови Сад (Универзитет у Новом Саду) и Школе за основно и средње образовање „Милан Петровић“ са домом ученика у Новом Саду – Радионица за ручно прављење папира, уз подршку Градске управе за културу Града Новог Сада.

Ово је друга по реду радионица „Рецикларт“, која је ове године одржана у периоду од 08. до 22. новембра, у трајању од 10 дана, у Радном центру школе „Милан Петровић“.

У радионици је учествовало 11 студената Академије уметности и 8 корисника Радног центра.
Студенти Академије уметности:
Којић Ана, Јевтовић Ива, Ћировић Марина, Цветковић Марија, Муњас Александра – студенти мастер студија;
Илић Срђан, Јовановић Симонида, Ковачевић Александра, Талијан Валентина, Јевтић Марија, Вучуревић Ангела – студенти основних студија Сликарства.

Корисници Радног центра:
Амиџић Зоран, Жигић Ненад, Красула Марко, Ступар Илија, Веселица Драган, Дамњановић Раде, Гајоди Дејан, Башица Марко.

Руководиоци пројекта су били:
Босиљка Зиројевић Лечић, ванредни професор (Академија уметности),
Јован Марковић (Руководилац Радног центра) и
Златко Мијалковић (Инструктор Радног центра).

Пројекат „РЕЦИКЛАРТ 2012“ замишљен је као едукативна, теоријско-практична радионица за студенте Департмана ликовних уметности (Академије уметности у Новом Саду), која се организује у постојећим ресурсима Инклузивно креативног центра (школе „Милан Петровић“ на Новом насељу) где је смештена и Радионица за ручно прављење папира.

Ова врста сарадње две институције делује на више различитих нивоа:

додатна едукација (технологија ручно прављеног папира) студената Академије уметности;
инклузиони процес – заједнички рад студената и особа са посебним потребама на развијању креативних вештина;
препознавање и развијање хуманог аспекта уметности;
унапређивање услова живота особа са менталном ометеношћу;
сензибилизација локалне заједнице;
подизање еколошке свести.

Учесници пројекта су своја искуства применили у изради серије уметничких слика (10 слика формата 100×100цм) што је био простор за креативно изражавање и експериментисање са израђеним папирима у комбинацији са различитим техникама ликовне уметности (графит, акрил, акварел, фломастери, пастели…). Радови су изведени као комбинација цртежа особа са посебним потребама које су, уз помоћ студената, сликарским техникама уобличили у занимљиве ликовне изразе. Студенти су имали прилику да пренесу своја искуства из уметничког рада као и да мотивишу и позитивно утичу на креативно изражавање особа са посебним потребама.

Поред великог броја изведених радова, најважнији резултат је позитивно искуство и емоције које из заједничког рада носе студенти – учесници пројекта као и редовни корисници Радног центра који су током трајања пројекта били посебно мотивисани.

Серија заједничких уметничких радова – 10 урамљених слика, биће изложена као стална поставка у просторијама Дома ученика Инклузивно креативног центра школе „Милан Петровић“ и на тај начин ће бити оплемењен простор корисника ове специфичне установе.

 

Сличне вести

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.