KONCERT: ERNE ŠVAN (violina) I HILDA ŠVAN (klavir)

}}

KONCERT: ERNE ŠVAN (violina) I HILDA ŠVAN (klavir)
Ponedeljak, 5. jun 2017. godine u 20.00 sati
Svečana sala Gradske kuće
Trg slobode 1, Novi Sad

Koncert Ernea i Hilde Švan biće održan u ponedeljak 5. juna u Svečanoj sali Gradske kuće sa početkom u 20 časova. Ulaz je slobodan. 

Program: J. Brams, J. S. Bah, P. I. Čajkovski, H. Vjenjavski

Biografije:

 

Erne Švan rođen je 05.08.1983. godine u Zrenjaninu, gde je završio nižu i srednju muzičku školu „Josif Marinković“. Akademiju umetnosti u Novom Sadu upisuje 2001. godine u klasi prof. Irine Jašvili kod koje završava osnovne i master studije. Dobitnik je mnogobrojnih nagrada na Republičkim i Međunarodnim takmičenjima. Tokom studija je bio stipendista Republičkog i Univerzitetskog fonda, kao i organizacije Connection sa sedištem u Londonu. Dobitnik je Nagrade Univerziteta u Novom Sadu za postignute rezultate, Norveške Kraljevske stipendije za 2003/04. školsku godinu, kao i stipendije za talentovane učenike i studente sa područja Grada Zrenjanina. Tokom školovanja usavršavao se na mnogobrojnim majstorskim kursevima u zemlji i inostranstvu kod eminentnih profesora kao što su Dejan  Bogdanović (Italija), Dona Li Kroft (Velika Britanija), Ilja Grubert (Holandija), Geza Kapoš (Mađarska), Jirži Tomašek (Češka), i drugi. Trenutno se nalazi na doktorskim studijama na Akademiji umetnosti u Novom Sadu.

Nastupao je na mnogobrojnim koncertima u zemlji (Novi Sad, Beograd, Zrenjanin, Šabac, Sremska Mitrovica, Sombor itd) i u inostranstvu (London, Norič, Beč, Zemering, Kjođa, Debrecin, Segedin, Temišvar). Sarađivao je kao solista sa Simfonijskim orkestrom AUNS, Vojvođanskim simfonijskim orkestrom, Zrenjaninskom filharmonijom, Zrenjaninskim kamernim orkestrom, a 2014. sa Jevrejskim kamernim orkestrom predstavio se u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine u Beogradu.

Erne Švan je koncertmajstor Zrenjaninskog kamernog orkestra, Zrenjaninske filharmonije i Jevrejskog kamernog orkestra, a pored toga je i stalni član Vojvođanskog simfonijskog orkestra (zamenik koncertmajstora), kao i orkestra Camerata Academica. Od 2008. godine član je ESTA-e (European String Teachers Association). Bavi se pedagoškim radom na Akademiji umetnosti u Novom Sadu gde je zaposlen kao stručni saradnik na predmetu Violina.

Hilda Švan rođena je u Zrenjaninu gde je završila nižu i srednju muzičku školu „Josif Marinković“. Od 1996. godine bila je i polaznik „Nulte grupe“ za specijalne talente pri Akademiji umetnosti u Novom Sadu, u klasi prof. Kemala Gekića. Sa šesnaest godina upisuje se na istu akademiju gde osnovne i master studije završava u klasi prof. Vladimira Ogarkova. U toku daljeg usavršavanja, u klasi prof. Jokuthon Mihailović na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, završila je specijalističke studije, a 2015. godine i doktorske studije.

Osvojila je mnogobrojne nagrade na domaćim i inostranim takmičenjima: 1995. bila je laureat na Festivalu muzičkih škola Srbije u Subotici, 1996. pobedila je na Takmičenju mladih pijanista Jugoslavije u Nišu, 1997. osvojila prvu nagradu na Republičkom (Beograd) i prvu specijalnu na Saveznom takmičenju (Kotor), kao i prvu specijalnu nagradu na Republičkom takmičenju u Beogradu 1999. godine; na međunarodnim takmičenjima u Parizu (2000), Beogradu („Petar Konjović“ 2000), Strezi (1996) i na takmičenju „Jamaha“ fondacije (2002) osvojila je druge nagrade. Dobitnica je priznanja Izvršnog veća AP Vojvodine za najuspešnijeg pojedinca u oblasti muzike u 1997, 1999. i 2000. godini. Sa violinistom Nikolom Aleksićem postaje dobitnica nagrade „Stanojlo Rajičić“ koju dodeljuje Srpska akademija nauka i umetnosti za najuspešniji koncert u sezoni (2014/2015).

Usavršavala se u zemlji i inostranstvu kod eminentnih profesora kao što su: Miroslava Lili Petrović, Kemal Gekić, Svetlana Bogino, Konstantin Bogino, Eugen Inđić, Edna Golandski, Jene Jando, Peter Topercer, Norma Fišer i drugi. Imala je solističke nastupe u svim najznačajnijim salama u Srbiji, kao i u Parizu, Beču, Badenu, Debrecinu, Segedinu, Rimu, Londonu, Noriču, Gozauu, Moskvi, Solt Lejk Sitiju. U Novom Sadu nastupila je kao solistkinja sa simfonijskim orkestrom AUNS u Sinagogi (na koncertu koji je snimila Radio-televizija Vojvodine) i sa violinistkinjom Marinom Jašvili u Gradskoj kući u Novom Sadu 2007. godine. Takođe, kao solistkinja, nastupila je sa Jevrejskim kamernim orkestrom u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine u Beogradu 2014. godine.

Na Akademiji umetnosti u Novom Sadu angažovana je kao samostalni stručni saradnik – korepetitor.

Slične vesti

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.