Scroll Top

КОНЦЕРТ: ЕРНЕ ШВАН (виолина) И ХИЛДА ШВАН (клавир)

}}

КОНЦЕРТ: ЕРНЕ ШВАН (виолина) И ХИЛДА ШВАН (клавир)
Понедељак, 5. јун 2017. године у 20.00 сати
Свечана сала Градске куће
Трг слободе 1, Нови Сад

Концерт Ернеа и Хилде Шван биће одржан у понедељак 5. јуна у Свечаној сали Градске куће са почетком у 20 часова. Улаз је слободан. 

Програм: Ј. Брамс, Ј. С. Бах, П. И. Чајковски, Х. Вјењавски

Биографије:

 

Ерне Шван рођен је 05.08.1983. године у Зрењанину, где је завршио нижу и средњу музичку школу „Јосиф Маринковић“. Академију уметности у Новом Саду уписује 2001. године у класи проф. Ирине Јашвили код које завршава основне и мастер студије. Добитник је многобројних награда на Републичким и Међународним такмичењима. Током студија је био стипендиста Републичког и Универзитетског фонда, као и организације Connection са седиштем у Лондону. Добитник је Награде Универзитета у Новом Саду за постигнуте резултате, Норвешке Краљевске стипендије за 2003/04. школску годину, као и стипендије за талентоване ученике и студенте са подручја Града Зрењанина. Током школовања усавршавао се на многобројним мајсторским курсевима у земљи и иностранству код еминентних професора као што су Дејан  Богдановић (Италија), Дона Ли Крофт (Велика Британија), Иља Груберт (Холандија), Геза Капош (Мађарска), Јиржи Томашек (Чешка), и други. Тренутно се налази на докторским студијама на Академији уметности у Новом Саду.

Наступао је на многобројним концертима у земљи (Нови Сад, Београд, Зрењанин, Шабац, Сремска Митровица, Сомбор итд) и у иностранству (Лондон, Норич, Беч, Земеринг, Кјођа, Дебрецин, Сегедин, Темишвар). Сарађивао је као солиста са Симфонијским оркестром АУНС, Војвођанским симфонијским оркестром, Зрењанинском филхармонијом, Зрењанинским камерним оркестром, а 2014. са Јеврејским камерним оркестром представио се у Великој дворани Коларчеве задужбине у Београду.

Ерне Шван је концертмајстор Зрењанинског камерног оркестра, Зрењанинске филхармоније и Јеврејског камерног оркестра, а поред тога је и стални члан Војвођанског симфонијског оркестра (заменик концертмајстора), као и оркестра Camerata Academica. Од 2008. године члан је ЕСТА-е (European String Teachers Association). Бави се педагошким радом на Академији уметности у Новом Саду где је запослен као стручни сарадник на предмету Виолина.

Хилда Шван рођена је у Зрењанину где је завршила нижу и средњу музичку школу „Јосиф Маринковић“. Од 1996. године била је и полазник „Нулте групе“ за специјалне таленте при Академији уметности у Новом Саду, у класи проф. Кемала Гекића. Са шеснаест година уписује се на исту академију где основне и мастер студије завршава у класи проф. Владимира Огаркова. У току даљег усавршавања, у класи проф. Јокутхон Михаиловић на Факултету музичке уметности у Београду, завршила је специјалистичке студије, а 2015. године и докторске студије.

Освојила је многобројне награде на домаћим и иностраним такмичењима: 1995. била је лауреат на Фестивалу музичких школа Србије у Суботици, 1996. победила је на Такмичењу младих пијаниста Југославије у Нишу, 1997. освојила прву награду на Републичком (Београд) и прву специјалну на Савезном такмичењу (Котор), као и прву специјалну награду на Републичком такмичењу у Београду 1999. године; на међународним такмичењима у Паризу (2000), Београду („Петар Коњовић“ 2000), Стрези (1996) и на такмичењу „Јамаха“ фондације (2002) освојила је друге награде. Добитница је признања Извршног већа АП Војводине за најуспешнијег појединца у области музике у 1997, 1999. и 2000. години. Са виолинистом Николом Алексићем постаје добитница награде „Станојло Рајичић“ коју додељује Српска академија наука и уметности за најуспешнији концерт у сезони (2014/2015).

Усавршавала се у земљи и иностранству код еминентних професора као што су: Мирослава Лили Петровић, Кемал Гекић, Светлана Богино, Константин Богино, Еуген Инђић, Една Голандски, Јене Јандо, Петер Топерцер, Норма Фишер и други. Имала је солистичке наступе у свим најзначајнијим салама у Србији, као и у Паризу, Бечу, Бадену, Дебрецину, Сегедину, Риму, Лондону, Норичу, Гозауу, Москви, Солт Лејк Ситију. У Новом Саду наступила је као солисткиња са симфонијским оркестром АУНС у Синагоги (на концерту који је снимила Радио-телевизија Војводине) и са виолинисткињом Марином Јашвили у Градској кући у Новом Саду 2007. године. Такође, као солисткиња, наступила је са Јеврејским камерним оркестром у Великој дворани Коларчеве задужбине у Београду 2014. године.

На Академији уметности у Новом Саду ангажована је као самостални стручни сарадник – корепетитор.

Сличне вести

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.