Scroll Top

Представљање компакт диска СВЕТОЗАР САША КОВАЧЕВИЋ: МЕМОРИЈАЛНО ЗВУЧНО ИЗДАЊЕ

}}

Представљање компакт диска
СВЕТОЗАР САША КОВАЧЕВИЋ: МЕМОРИЈАЛНО ЗВУЧНО ИЗДАЊЕ
Културна станица „Еђшег“
30. април 2024 у 19.00

Представљање компакт диска СВЕТОЗАР САША КОВАЧЕВИЋ: МЕМОРИЈАЛНО ЗВУЧНО ИЗДАЊЕ

Представљање компакт диска СВЕТОЗАР САША КОВАЧЕВИЋ: МЕМОРИЈАЛНО ЗВУЧНО ИЗДАЊЕ у издању Асоцијација гитариста Војводине и Академија уметности Нови Сад одржаће се у Културној станици “Еђшег” у уторак, 30. априла 2024. са почетком у 19 часова.

На промоцији говоре:
проф. Синиша Бокан, декан Академије уметности Нови Сад
Ивана Ножица мср, музиколог
др Немања Совтић, музиколог, уредник издања

У музичком делу програма наступају:
Владимир Павловић [виолончело] и Ивана Карајков [клавир]
Соло песме Пешчани сат и Да ли знаш…: Ана Алексић Шајрер [сопран] и Невена Совтић [клавир]
Соло песме Ране и Кап кише…:, Радослава Воргић Журжован [сопран] и Невена Совтић [клавир]
Соло песма Молитва за Слађану Ђорђевић; Горан Стргар [тенор]  и Невена Совтић [клавир]
Снови Харлекина: Михал Будински [виолина] и Мирослав Поповић [клавир]

Прерани одлазак нашег истакнутог композитора Светозара Саше Ковачевића пре две године одјекнуо је као ненадокнадив губитак за овдашњу културну сцену, трагично прекинувши његову интензивну стваралачку делатност. Ковачевићев богати музички опус обухватио је бројна и разнородна дела, од вокалне музике, солистичких, камерних и симфонијских дела до композиција духовне музике, које су својом вредношћу избориле своје место на концертним програмима, али, међутим, сигурно је да тек предстоји детаљније проучавање опсежне заоставштине овог музичког ствараоца.

Светозар Саша Ковачевић, који је рођен у Жабљу 1950. године, завршио је студије композиције на новосадској Академији уметности у класи професора Душана Радића, а доцније је и сам предавао на овој високошколској установи као професор предмета Техника гласа и Свирање оркестарских партитура. На иницијативу поштовалаца стваралаштва овог знаменитог композитора и музичких посленика који су сарађивали са њим, покренута је иницијатива да се неке од најзначајнијих Ковачевићевих композиција објаве на носачима звука, како би ова дела била доступна публици и културној јавности. Поменути подухват уродио је плодом, тако да је недавно објављено меморијално звучно издање, компакт диск са Ковачевићевим изабраним соло песмама и камерним делима. Издавачи су Асоцијација гитариста Војводине и Академија уметности у Новом Саду, у чијем је деловању Саша Ковачевић оставио дубок траг, како је истакнуто у програмском тексту на омоту ЦД-а.

Борислав Хложан, Дневник, 25. 1. 2024, стр. 10

Издање је суфинансирано средствима Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама.
Подршку у реализацији пројекта дала је Музичка школа „Исидор Бајић“ у Новом Саду.

Сличне вести

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.