Scroll Top

Уметничка дела у збирци Ректората Универзитета у Новом Саду

Dragan i Daniela Korolija zbirka
}}

Процена уметничких дела
Универзитет у Новом Саду

У години када Универзитет у Новом Саду обележава шест деценија свог постојања, завршен је захтевни подухват евиденције и евалуације уметничких дела у згради Ректората, као и у кампусу Универзитета у Новом Саду, заснован на идеји о документовању, конзерваторској процени стања и историјско-уметничком вредновању дела ликовних уметности у власништву Универзитета у Новом Саду (Ректората).

Подухват је реализован у оквиру пројекта „Евидентирање, конзерваторска процена стања и историјско уметничка валоризација уметничких дела у власништву Ректората Универзитета у Новом Саду“, који је финансиран средствима Покрајинског секретаријата за високо образовање и научноистраживачку делатност (142-451-2988/2020-01 од 06. 05. 2020. године).

Пројектни тим чинили су професори Академије уметности Нови Сад мр Драган Матић (руководилац пројекта), др Даниела Королија Црквењаков, др Горан Деспотовски и др Дијана Метлић, и управница Централне библиотеке Универзитета др Мирјана Брковић.

Пројекат је обухватио детаљну ревизију уметничке збирке Ректората, претрагом постојећих инвентара, на основу чега је сачињена нова документација, уз отворену могућност уноса евентуалних корекција и допуна, како збирка буде расла у будућности. Документ тренутно садржи 129 детаљно описаних дела, углавном у добром стању, која су у Збирку стигла као плаћене наруџбине (скупина од седамнаест портрета ректора), кроз откуп или као поклони самих уметника и партнерских институција како из Србије, тако и из региона и других европских држава.

Иако су ликовна остварења у Збирци настала у различитим временским периодима, углавном потичу из друге половине XX века и прве две деценије XXI века. Поред већински присутних пејзажа, одређеног броја мртвих природа, апстрактних композиција и фигурација, у оквиру Збирке бележи се и мали број актова и скулптура.

Један од резултата пројекта је и електронска публикација „Уметничка дела у власништву Ректората Универзитета у Новом Саду“, чији је издавач Академија уметности Универзитета у Новом Саду, која је доступна на посебној тематској страници у оквиру универзитетског сајта. Ова публикација представља вредан извор детаљнијих информација о уметничким делима у Збирци Ректората, са посебним освртом на ректорске портрете који се као уникатан део колекције могу наћи искључиво унутар универзитетских уметничких колекција, као и на још 30 најрепрезентативнијих уметничких дела из Збирке.

Збирку дела можете погледати ОВДЕ.

Сличне вести

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.