Scroll Top

Почеле пробе представе “Београдска трилогија” у режији Ивана Вање Алача

Ivan Vanja Alac 3
}}

Почеле пробе представе “Београдска трилогија” у режији Ивана Вање Алача

У Југословенском драмском позоришту почеле су пробе представе “Београдска трилогија” Биљане Србљановић у режији Ивана Вање Алача, студента режије у класи проф. Никите Миливојевића. У представи играју глумци из исте класе: Огњен Никола Радуловић, Дарко Радојевић, Маја Чампар, Николина Вујевић, Ђорђе Митровић и Милош Мацура. Сценограф је Иван Алач, костимограф Срђан Перић а за сценски говор задужена је Љиљана Мркић Поповић. Проби је присуствовала и драмска списатељица Биљана Србљановић.

Комад Београдска трилогија је дипломски рад Биљане Србљановић, награђен 1996. године тада установљеном наградом „Слободан Селенић“. Већ наредне године први пут је изведен, на сцени Театра „Бојан Ступица“ у режији Горана Марковића. Представа је учествовала на Стеријином позорју, позоришном фестивалу у Пољској и на Бонском бијеналу нове европске драме где је привукла велико интересовање јавности како за наш театар тако и за рад Биљане Србљановић. Представа је гостовала у на Фестивалу малих сцена у Ријеци, као прва српска позоришна представа која је учествовала на неком фестивалу у Хрватској после распада Југославије, и у Љубљани, а последњи пут је изведена на сцени Театра “Бојан Ступица” 2004. године.

Према речима ауторке, Београдска трилогија је „аутобиографски текст читавог града“. У три трагикомичне приче, из Прага, Сиднеја и Лос Анђелеса, приказани су емигрантски – апатридски животи некадашњих Београђана. Повезала их је новогодишња ноћ и једна девојка која је остала у Београду. Драма Биљане Србљановић Београдска трилогија играна је широм света у око 30 различитих поставки.

Фото: Југословенско драмско позориште

Сличне вести

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.