Рецикларт 2012

„Рецикларт 2012“

Изложба радова насталих у оквиру пројекта „Рецикларт 2012“ отвара се 03. децембра,
на Међународни дан особа са инвалидитетом, у Мултимедијалном центру Академије уметности у Новом Саду у 18 часова

Према предвиђеном плану, пројекат је обухватио сарадњу Академије уметности Нови Сад (Универзитет у Новом Саду) и Школе за основно и средње образовање „Милан Петровић“ са домом ученика у Новом Саду – Радионица за ручно прављење папира, уз подршку Градске управе за културу Града Новог Сада.

Ово је друга по реду радионица „Рецикларт“, која је ове године одржана у периоду од 08. до 22. новембра, у трајању од 10 дана, у Радном центру школе „Милан Петровић“.

У радионици је учествовало 11 студената Академије уметности и 8 корисника Радног центра.
Студенти Академије уметности:
Којић Ана, Јевтовић Ива, Ћировић Марина, Цветковић Марија, Муњас Александра – студенти мастер студија;
Илић Срђан, Јовановић Симонида, Ковачевић Александра, Талијан Валентина, Јевтић Марија, Вучуревић Ангела – студенти основних студија Сликарства.

Корисници Радног центра:
Амиџић Зоран, Жигић Ненад, Красула Марко, Ступар Илија, Веселица Драган, Дамњановић Раде, Гајоди Дејан, Башица Марко.

Руководиоци пројекта су били:
Босиљка Зиројевић Лечић, ванредни професор (Академија уметности),
Јован Марковић (Руководилац Радног центра) и
Златко Мијалковић (Инструктор Радног центра).

Пројекат „РЕЦИКЛАРТ 2012“ замишљен је као едукативна, теоријско-практична радионица за студенте Департмана ликовних уметности (Академије уметности у Новом Саду), која се организује у постојећим ресурсима Инклузивно креативног центра (школе „Милан Петровић“ на Новом насељу) где је смештена и Радионица за ручно прављење папира.

Ова врста сарадње две институције делује на више различитих нивоа:

додатна едукација (технологија ручно прављеног папира) студената Академије уметности;
инклузиони процес – заједнички рад студената и особа са посебним потребама на развијању креативних вештина;
препознавање и развијање хуманог аспекта уметности;
унапређивање услова живота особа са менталном ометеношћу;
сензибилизација локалне заједнице;
подизање еколошке свести.

Учесници пројекта су своја искуства применили у изради серије уметничких слика (10 слика формата 100×100цм) што је био простор за креативно изражавање и експериментисање са израђеним папирима у комбинацији са различитим техникама ликовне уметности (графит, акрил, акварел, фломастери, пастели…). Радови су изведени као комбинација цртежа особа са посебним потребама које су, уз помоћ студената, сликарским техникама уобличили у занимљиве ликовне изразе. Студенти су имали прилику да пренесу своја искуства из уметничког рада као и да мотивишу и позитивно утичу на креативно изражавање особа са посебним потребама.

Поред великог броја изведених радова, најважнији резултат је позитивно искуство и емоције које из заједничког рада носе студенти – учесници пројекта као и редовни корисници Радног центра који су током трајања пројекта били посебно мотивисани.

Серија заједничких уметничких радова – 10 урамљених слика, биће изложена као стална поставка у просторијама Дома ученика Инклузивно креативног центра школе „Милан Петровић“ и на тај начин ће бити оплемењен простор корисника ове специфичне установе.

 

Related Posts