Scroll Top

Награда Фондације „Мали принц“ овде године припала Катарини Марјанов, Николи Адамовић и Соњи Кнежић

}}

Наградe Фондације „Мали принц“ овде године припала Катарини Марјанов, Николи Адамовић и Соњи Кнежић
Среда, 24.04.2024. у 12.00
Културна станица “Свилара”

Награда Фондације „Мали принц“ овде године припала Катарини Марјанов, Николи Адамовић и Соњи Кнежић

Годишње награде Фондације “Мали принц” за уметничко стваралаштво у области музичке, драмске и ликовне и примењене уметности добили су студенти Академије уметности Катарина Марјанов (музичка уметност), Никола Адамовић (драмска уметност) и Соња Кнежић (ликовна уметност).

Статуу и новчану награду у износу од 1500 евра студентима је доделила Александра Веђеци Бошков, оснивач фондације и Ксенија Блажић, директорица фондације на свечаности која је уприличена у оквиру обележавања 20 година Фондација „Мали принц“ у Културној станици „Свилара“ у среду, 24. априла 2024. са почетком у 12 часова.

Награда се додељује 21. годину за редом, а тим поводом Александа Веђеци Бошков је истакла да са великим поносом Фондација „Мали принц“ сарађује веома успешно са Академијом уметности и да је велико задовољство видети младе и талентоване људе које након завршетка студија остварују завидне успехе у уметности, а да им награда служи као један подстрек у реализацији циљева. На свечаности се публици обратио и проф. Синиша Бокан, декан Академије уметности.

О награђенима

Катарина Марјанов је студент мастер студија клартинета у класи проф. Александра Тасића. Током школовања осваја бројне награде на републичким и међународним такмичењима, а најскорији успех јој је пролазак у финале 57. Такмичења Музичке омладине Београда, где је заузела четврто место, од 37 такмичара из целог света, и наступила као солиста испред Симфонијског оркестра РТС-а. Од своје 14. године фокус усмерава на оркестарско свирање, те одлази на зимски оркестарски курс Омладинског дувачког оркестра Европске уније у Луксембургу, где бива најмлађи учесник. Била је позвана два пута да учествује у Јуниор оркестру престижног Verbier фестивала у Швајцарској, Учествовала је у оркестарској академији фестивала Brixen Classics у Италији, била члан омладинског оркестра Tsinandali фестивала у Грузији, као и члан Академског оркестра FAMES института у Македонији. Сарађивала је са признатим диригентима као што су Đanandrea Nozeda, Manfred Honek, Džejms Gafigan, Leopold Hager, Nikolas Daniel. Такође, наступала је са чувеним солистима: Miša Majski, Džošua Bel, Roman Simović, Jefim Bronfman, Liza Batiašvili и Daniel Houp. Од 2021. редовно наступа као члан Војвођанског симфонијског оркестра, Суботичког симфонијског оркестра, и Жебељан ансамбла. Наступала је у најзначајнијим салама у Србији, Италији, Немачкој, Швајцарској и Енглеској као солиста, камерни музичар и члан оркестра.

Видео о Катарини Марјанов

Никола Адамовић уписује основне академске студије на Академији уметности 2020. године на смеру музичка продукција. Током студија се интересује и за остале облике аудиовизуелних медија попут филма и видео игара. Поред продукције музике бави се и дизајном звука као и компоновањем примењене музике. Током студија учествује на неколико колективних, аудиовизуелних изложби, а самосталне пројекте углавном базира на електронској музици и њој сродним жанровима. Кроз синтезу несвакидашњег звука и одговарајуће визуелне пратње коју у већини случајева сам креира, пласира неколико албума који су тренутно доступни на свим већим музичким платформама. Током студија ради са бројним вокалним талентима и текстописцима, где производи доста оригиналних музичких нумера различитих жанрова. Од 2023. године почиње са радом у индустрији забаве и уметности где ради на јачању заједнице уметника који раде на видео играма у Србији. Користећи се различитим аудиовизуелним техникама и алатима, ради на креирању различитих музичких искустава за анимиране филмове који су били део већих филмских фестивала у Србији и иностранству. Комбинацијом свог стручно уметничког образовања као и богатог техничког искуства наставља да експериментише и истражује нова поља у музици и звуку као и у њиховој интеграцији у модерним медијима и контекстима.

Видео о Николи Адамовићу

Соња Кнежић рођена је 1993. године у Новом Саду. Академију уметности уписује 2019. Основне студије графике завршава 2023. године у класи редовног професора Александра Ботића. Исте године уписује мастер студије. Током школовања излагала на више од 20 групних изложби у земљи и иностранству. Други семестар четврте године проводи на студентској размени у Пољској, на Академији лепих уметности у Гдањску. Департман ликовних и примењених уметности Академије у Новом Саду додељује јој Годишњу награду за најуспешнији уметнички рад из дисциплине графика. Такође је добитница треће награде Студентског бијенала графике у Гдањску, а фондација Ерсте банке додељује јој награду за најуспешније студенте уметничких факултета у Србији 2023. године.

Видео о Соњи Кнежић

Почевши од школске 2003/2004. године Фондација награђује по једног студента са Департмана музичке, ликовних и драмских уметности за постигнуте врхунске резултате у тим уметничким областима. Током година, Фондација „Мали принц“ и Академија уметности константно су отварале нове видове сарадње. Изражавајући обострано поштовање и стално тежећи унапређивању сарадње, Фондација и Академија годинама уназад, осим доделе ове награде, реализују и низ других активности везаних за наставни процес, намењених пре свега студентима

Сличне вести

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.