Scroll Top

Гостујуће предавање проф. др Бранка Џиновића са Универзитета у Торонту

Dzinovic
}}

Предавање
Бранко Џиновић – хармоника
Понедељак, 26. март 2018. у 18.00
Свечана сала
Петроварадинска тврђава
Академија уметности

Предавање: „Oднос композитора и извођача у колаборативним делима за бајан и хармонику Софије Губајдулине“ одржаће Бранко Џиновић у понедељак, 26. марта 2018. са почетком у 18 часова у Свечаној сали Академије уметности на Петровардинској тврђави.

Бранко Џиновић ће представити своје докторско истраживање о креативним дијалозима између Софије Губајдулине и четири еминентна извођача на бајану и хармоници – Фридрих Липса, Елзбет Мозер, Гаир Драгсвола и Алберди Ињакија. Аутор ће дискутовати о томе како је Губајдулина компоновала  De Profundis (1978),  Silenzio (1991), Fachwerk (2009) и Cadenza (2010) у сарадњи са овим извођачима и како су њихове заједничке намере обликовале настанак и извођење ових дела.

Џиновић ће такође причати о томе како су се намере и жеље композиторке за извођење њеног In Croce (1979) мењале кроз дијалоге са различитим извођачима и у различитим контекстима. Ово опсежно истраживање обрађује актуелне теме везане за интерпретацију савремене музике – ауторство колаборативних дела, ауторитет композитора и улога извођача – и превазилази оквире извођачке праксе за хармонику.

Биографија Бранка Џиновића: 

Бранко Џиновић је извођач фокусиран на савремени репертоар за хармонику. Његова изводјења аустријски критичари су описали као “еруптивна” (Kronen Zeitung) и “инветивна” (Neues Volksblatt).

Поред бројних премијерних извођења дела младих канадских аутора, сарађивао је са еминентним композиторима као што су: Per Nørgård, Salvatore Sciarrino и Philippe Leroux. Основне студије је завршио у Крагујевцу, мастер студије на Anton Bruckner Универзитету у Линцу а докторирао је 2017. године на Универзитету у Торонту. Победник је бројних домаћих и интернационалних конкурса за хармонику. Сарађивао је са угледним канадским ансамблима као што су: The Array Ensemble, New Music Concerts, The National Ballet of Canada, али и International Contemporary Ensemble (ICE) из Њујорка. Поред савремене музике, Џиновић гаји интерес за танго и бандонеон које је изучавао у Буенос Аиресу.

БРАНКО ЏИНОВИЋ 

Улаз за све заинтересоване је слободан.

Сличне вести

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.