Scroll Top

ПРЕДАВАЊЕ О БОГДАНКИ ПОЗНАНОВИЋ

}}

ПРЕДАВАЊЕ О БОГДАНКИ ПОЗНАНОВИЋ
Четвртак, 1. јун 2017. године у 16.00 сати
КАБИНЕТ НОВИХ ЛИКОВНИХ МЕДИЈА
(Поткровље, Ђуре Јакшића 7, Нови Сад)

Предавање о Богданки Познановић ће одржати Сања Којић Младенов, историчарка уметности и кустос Музеја савремене уметности у Новом Саду, у четвртак 1.јуна 2017. године на Академији уметности у Новом Саду.

Биографија: 

Богданка Познановић (Бегеч 1930 – Нови Сад 2013)

Авангардна вишемедијска уметница и некадашња професорка Академије уметности у Новом Саду Богданка Познановић је била прва у бившој Југославији која је у наставни процес увела видео уметност.
Упоредо је развијала своју уметничку каријеру – која је на почетку била окренута сликарству (енформелу), да би касније у свој рад увела интердисциплинаран приступ – комбинујући фотографију, концепт и видео израз. Она је једна од првих уметница Mail Art-а као нове концептуалне категорије.
Била је један од оснивача и уредника “Трибине младих”, коју је у потпуности отворила новим уметничким тенденцијама. Основала је Визуелни студио за интермедијална истраживања, увевши у наставни процес видео уметност. Предавања са видео-пројекцијама држала је и у Ферари (1984) и била гостујућа професорка на Универзитету за савремену уметност (DAMS) у Болоњи (1985).
Свој рад је усавршавала на бројним специјалистичким путовањима и боравцима у различитим европским и светским институцијама. Излагала је од 1956. године на великом броју групних изложби у земљи и широм света.
Самосталне изложбе, акције и пројекте реализовала је у Крању (1963); Загребу (1965); Пистоији у Италији (1965); Новом Саду (Слике, минијатуре, цртежи; акција Срце-предмет 1970; Конзумирање комплементара; акција Коцке-реке 1971; Златна грана; Computer tape body 1973; Сигналне ватре 1974; Multivision projekcija & Transparent book 1975; Multivision sound space / Homage to Malevic 1980; Video tape Златна јабука 1984, Надреалистички зид 1993…), Загребу (Feedbeck leeter-box 1979)…
Богданка Познановић добитница је више награда, почев од друге награде за слику на изложби “Млади – ликовно стваралаштво” у Београду 1959. године и Златног пера у Београду 1962. године.
Њеним именом названа је награда коју додељује међународни фестивал видео уметности Видеомедеја у Новом Саду.

Сличне вести

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.