ПРЕДАВАЊЕ О БОГДАНКИ ПОЗНАНОВИЋ

}}

ПРЕДАВАЊЕ О БОГДАНКИ ПОЗНАНОВИЋ
Четвртак, 1. јун 2017. године у 16.00 сати
КАБИНЕТ НОВИХ ЛИКОВНИХ МЕДИЈА
(Поткровље, Ђуре Јакшића 7, Нови Сад)

Предавање о Богданки Познановић ће одржати Сања Којић Младенов, историчарка уметности и кустос Музеја савремене уметности у Новом Саду, у четвртак 1.јуна 2017. године на Академији уметности у Новом Саду.

Биографија: 

Богданка Познановић (Бегеч 1930 – Нови Сад 2013)

Авангардна вишемедијска уметница и некадашња професорка Академије уметности у Новом Саду Богданка Познановић је била прва у бившој Југославији која је у наставни процес увела видео уметност.
Упоредо је развијала своју уметничку каријеру – која је на почетку била окренута сликарству (енформелу), да би касније у свој рад увела интердисциплинаран приступ – комбинујући фотографију, концепт и видео израз. Она је једна од првих уметница Mail Art-а као нове концептуалне категорије.
Била је један од оснивача и уредника „Трибине младих“, коју је у потпуности отворила новим уметничким тенденцијама. Основала је Визуелни студио за интермедијална истраживања, увевши у наставни процес видео уметност. Предавања са видео-пројекцијама држала је и у Ферари (1984) и била гостујућа професорка на Универзитету за савремену уметност (DAMS) у Болоњи (1985).
Свој рад је усавршавала на бројним специјалистичким путовањима и боравцима у различитим европским и светским институцијама. Излагала је од 1956. године на великом броју групних изложби у земљи и широм света.
Самосталне изложбе, акције и пројекте реализовала је у Крању (1963); Загребу (1965); Пистоији у Италији (1965); Новом Саду (Слике, минијатуре, цртежи; акција Срце-предмет 1970; Конзумирање комплементара; акција Коцке-реке 1971; Златна грана; Computer tape body 1973; Сигналне ватре 1974; Multivision projekcija & Transparent book 1975; Multivision sound space / Homage to Malevic 1980; Video tape Златна јабука 1984, Надреалистички зид 1993…), Загребу (Feedbeck leeter-box 1979)…
Богданка Познановић добитница је више награда, почев од друге награде за слику на изложби “Млади – ликовно стваралаштво” у Београду 1959. године и Златног пера у Београду 1962. године.
Њеним именом названа је награда коју додељује међународни фестивал видео уметности Видеомедеја у Новом Саду.

Сродне вести