Scroll Top

Снежани Петровић друга награда на Бијеналу

snezana_petrovic
}}

16. Међународно бијенале „У светлости Милене“
Пожаревац

У Пожаревцу у галерији Милена Павловић Барили отворено је 16. Међународно Бијенале „У светлости Милене“. Овогодишњи добитник награде „Град при“ је Катарина Зарић. Друга награда припала је Снежани Петровић, стручној сарадници на Катедри за графику Департмана ликовне уметности, а трећа Стојану Ђурићу.

Жири у саставу историчари уметности Весна Тодоровић (председник стручног жирија) и Виолета Томић и академски сликар Мирослав Арсић (лауреат претходног Бијенала) за победника шеснаестог бијенала прогласила је сликарку и графичарку Катарину Зарић за дело „Дворана одлазака”, рађено техником уље на платну. Друга награда Бијенала припала је сликарки и графичарки Снежани Петровић за дело „Скривени путник ИИ“ у техници уље на платну, док је трећа награда додељена Стојану Ђурићу за слику диптих „Крила“ у комбинованој техници.

„Снежана Петровић је уметник лаког и сигурног корака за кога нема тајни нити непремостивих ликовних бравура. Како какав магистар луди, мајстор игре, она режира бескрајно маштовите, богатим хумором натопљене визуелне игроказе чију поенту слутимо у лавиринтима меморије детињства. Надреалистички приступ је условност озбиљног аутора како би заштитио сећање на свет игре и играчака, механизам који је вероватно на несвесном нивоу у својим ликовним ескапизмима гајила и Милена Павловић Барили.”, наводи се у образложењу жирија.

У Пожаревцу је у понедељак, 06. новембра 2017. отворено традиционално 16. бијенале „У светлости Милене”, које се одржава у част познате сликарке Милене Павловић Барили (1909-1945). За титулу најбољег надметало се 16 савремених уметника из Србије и Европе у оквиру теме „Крилата бића Милениних визија”.

Изложба слика са Шеснаестог бијенала биће отворена до 30. новембра у Галерији Милене Павловић Барилли у Пожаревцу.

Сличне вести

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.