Пројекат „Избрисано памћење: визуелна реконструкција несталог архитектонског наслеђа Новог Сада“

Mica izlozba
}}

Пројекат „Избрисано памћење: визуелна реконструкција несталог архитектонског наслеђа Новог Сада“
Отварање изложбе
Четвртак, 13. децембар 2018. у 19.00
Простор
Београдска 11
Петроварадин

Пројекат „Избрисано памћење: визуелна реконструкција несталог архитектонског наслеђа Новог Сада“ бави се истраживањем архитектонског наслеђа Новог Сада, првенствено оним објектима који су трајно избрисани из мапе града и који више не постоје из различитих разлога: срушени, изгорели, напуштени, као и оним који су променили своју намену и због тога су ван фокуса јавности. Предмет истраживања су објекти културе, сакрални и други објекти који су имали велики симболички и културни значај. Циљ истраживања је прецизно мапирање ишчезле архитектуре и њена визуелна реконструкција на основу доступне литературе и техничке документације.

На изложби која ће бити отворена у четвртак, 13. децембра 2018. у Простору (Београдска 11 – Петроварадин) са почетком у 19 часова ће бити приказане визуелне реконструкције некадашњих објеката, упоређених са садашњим стањем.

Визуелна реконструкција је рађена различитим методама – од коришћења и колажирања фотографија, израде цртежа према архивској документацији и фотографијама до израде „идеалних“ 3Д реконструкција. Коришћене су нове техничке и технолошке могућности у представљању архитектонског наслеђа, као што је метода композитинга, при којој се уклапа компјутерски тродимензионални модел са реалним видео снимком, и та тај начин се добија снимак објекта у садашњим просторним околностима. Каталог изложбе приказаће резултате истраживања и мапиране објекте од културног и симболичког значаја на територији града са визуелним реконструкцијама оригиналног стања објеката и детаљним описима и историграфским подацима о ауторима, начину и околностима изградње и нестанка објеката.

Носилац пројекта је Академија уметности Нови Сад, Универзитет у Новом Саду.

Аутори су професори на Академији уметности: доц. мр Мирослав Шилић, проф. др Дубравка Ђукановић и доц. Мина Цветиновић-Павков.

Пројекат се реализује уз подршку Покрајинског секретаријата за високо образовање и научноистраживачку делатност за финансирање пројеката који се баве истраживачко-уметничким стваралаштвом у пољу уметности са територије АП Војводине у 2018. години на основу јавног конкурса.

Сличне вести