Scroll Top

Пројекат „Избрисано памћење: визуелна реконструкција несталог архитектонског наслеђа Новог Сада“

Mica izlozba
}}

Пројекат „Избрисано памћење: визуелна реконструкција несталог архитектонског наслеђа Новог Сада“
Отварање изложбе
Четвртак, 13. децембар 2018. у 19.00
Простор
Београдска 11
Петроварадин

Пројекат „Избрисано памћење: визуелна реконструкција несталог архитектонског наслеђа Новог Сада“ бави се истраживањем архитектонског наслеђа Новог Сада, првенствено оним објектима који су трајно избрисани из мапе града и који више не постоје из различитих разлога: срушени, изгорели, напуштени, као и оним који су променили своју намену и због тога су ван фокуса јавности. Предмет истраживања су објекти културе, сакрални и други објекти који су имали велики симболички и културни значај. Циљ истраживања је прецизно мапирање ишчезле архитектуре и њена визуелна реконструкција на основу доступне литературе и техничке документације.

На изложби која ће бити отворена у четвртак, 13. децембра 2018. у Простору (Београдска 11 – Петроварадин) са почетком у 19 часова ће бити приказане визуелне реконструкције некадашњих објеката, упоређених са садашњим стањем.

Визуелна реконструкција је рађена различитим методама – од коришћења и колажирања фотографија, израде цртежа према архивској документацији и фотографијама до израде „идеалних“ 3Д реконструкција. Коришћене су нове техничке и технолошке могућности у представљању архитектонског наслеђа, као што је метода композитинга, при којој се уклапа компјутерски тродимензионални модел са реалним видео снимком, и та тај начин се добија снимак објекта у садашњим просторним околностима. Каталог изложбе приказаће резултате истраживања и мапиране објекте од културног и симболичког значаја на територији града са визуелним реконструкцијама оригиналног стања објеката и детаљним описима и историграфским подацима о ауторима, начину и околностима изградње и нестанка објеката.

Носилац пројекта је Академија уметности Нови Сад, Универзитет у Новом Саду.

Аутори су професори на Академији уметности: доц. мр Мирослав Шилић, проф. др Дубравка Ђукановић и доц. Мина Цветиновић-Павков.

Пројекат се реализује уз подршку Покрајинског секретаријата за високо образовање и научноистраживачку делатност за финансирање пројеката који се баве истраживачко-уметничким стваралаштвом у пољу уметности са територије АП Војводине у 2018. години на основу јавног конкурса.

Сличне вести

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.