Scroll Top

Пројекaт „Пчела радилица: Хармонија и геометрија”

pcele marina
}}

Пројекaт „Пчела радилица: Хармонија и геометрија”
Матица српска
Понедељак, 20. мај 2024. у 20.00

Пројекaт „Пчела радилица: Хармонија и геометрија”

У оквиру уметничког апикомплекса институција српске Атине на Светски дан пчела у понедељак, 20. маја 2024. у простору Матице Српске, а у организацији Фондације “Лаза Костић” биће презентован пројекат Пчела радилица: Хармонија и геометрија” са почетком у 20 часова.

Пројектом „Пчела радилица: Хармонија и геометрија, обележавају се три догађаја: Светски дан пчела, 160 година пресељења Матице српске у Нови Сад из Пеште и златни јубилеј – 50 година од оснивања Академије уметности Нови Сад.

Кроз in-situ радове и звучне инсталације, у сарадњи студената са два департмана Академије уметности, истражује се симболика пчела и њихова повезаност са културом и идентитетом, обележавајући  истовремено 160 година пресељења Матице српске у Нови Сад и 50 година постојања Академије уметности.

Овако конципирана уметничка инсталација представља сарадњу студената Академије уметности – са Департмана музичке уметности и Департмана ликовних и примењених уметности, под менторством редовних професорки Александре Вребалов и Босиљке Зиројевић Лечић, а на иницијативу Фондације „Лаза Костић“.

У изабраном простору Матице српске, уметнички објекти и звучни сегменти инспирисани симболиком пчела, промишљани су и реализовани су са визијом да ненаметљиво утичу на нови начин интеракције посетилаца са простором. Као спој уметности, историје, културе и природе, овакав концепт обогаћује културну сцену и промоцију свести о културном, друштвеном и биодиверзитету.

Уметници који са својим радовима учествују у реализацији уметничке инсталације у оквиру пројекта „Пчела радилица: Хармонија и геометрија” су:

– Мирјана Миловановић
– Владимир Сарић
– Филип Најдановић
– Нађа Чајкаш
– Сара Спасојев
– Теодора Максимовић – студенти 3. године основних студија, модул Сликарство, у класи проф. Босиљке Зиројевић Лечић.

– Димитрије Бељански
– Алексеј Мрдаковић – студенти композиције у класи проф. Александре Вребалов.

„Уметнички апикомплекс”, како га је назвала Марина Милић Радовић, наставља необичне укрштаје пчеле, Матице српске и Академије уметности у Новом Саду, које је Фондација „Лаза Костић” премијерно покренула „Пчелојављењем у музици” 2022. године.

Учешће Музеја пчеларства „Живановић” даје још једну димензију овом пројекту, подсећајући на чињеницу да је др Јован Живановић (1841-1916), пријатељ Лазе Костића, истакнути члан Матице српске, био и оснивач модерног пчеларства у Србији.

Фотограф у оквиру пројекта: Милана Милованов
Дизајн: Сара Спасојев

Сличне вести

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.