Јоана Куирога, уметница из Бразила на Академији уметности

Photo_Joana Quiroga
}}

Јоана Куирога, уметница из Бразила
Резиденцијални програм
Катедра за нове ликовне медије
Департман ликовних уметности
Академија уметности

Департман ликовних уметности, Катедра за нове ликовне медије организовала је резиденцијални боравак Јоани Куригоа, уметници из Бразила која ће за наше студенте одржати два предавања у просторијама нових ликовних медија о досадашењем раду у оквиру пројекта „Ферменто“. Прво предавање је организовано у среду, 21.новембра са почетком у 11 часова, а друго у четвртак у периоду од 14 до 17 часова.

Јоана Куирога је бразилска уметница са позадином у области филозофије. Свој рад сагледава као начин развијања мисли, пропитивање и истраживање концепта невидиљивог. Излагала је и учествовала у пројектима у више земаља: Парагваја, Мексика, Италије, Француске, Босне и Херцеговине. Поред тога што се бави ауторским радом део је уметничке групе „Пендуло“, формиране са бразилским уметником Фредоном Фоном.

Током свог резиденционалног боравка на Академији уметности, наставиће са истраживањем свог дугогодишњег пројекта „Ферменто“. Пројекат истражује значење „невидљивог“ користец́и стару технику прављења хлеба. Као своју методу преузима технику прављења квасац чија микробиолошка култура одражава средину у којој настаје. Природно, социјално и емотивно окружење утиче на креирање квасца чиме овај рад отвара увид у невидљиве аспекте нашег окружења. На овај начин пројекат се бави тематиком наше перцепције и наше пажње на оно што је око нас, на наш однос према ономе што нас чини живим, смрц́у, распадом и природним процесима.

Више информација о уметници из Бразила можете погледати ОВДЕ.

 

Сличне вести