Scroll Top

Свечано отворена изложба фотографија VIII Светско бијенале студентске фотографије

20211217_124322
}}

Свечано отворена изложба
VIII Светско бијенале студентске фотографије
17. децембар 2021. у 12.00
СКЦНС Фабрика
Катедра за фотографију
Департман ликовних уметности
Академија уметности Нови Сад

Драгана Милошевић, покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама у СКЦ „Фабрика“ у Новом Саду отворила je манифестацију која је осми пут окупила студенте на изложби награђених радова „Светско бијенале студентске фотографије“, у организацији Катедре за фотографију, Департмана ликовних уметности Академије уметности Нови Сад.

Честитајући лауреатима, међу којима су студенти фотографије из Велике Британије, Сједињених Америчких Држава, Мексика, Ирана и из Новог Сада, Милошевићева је истакла да је ова манифестација веома значајна не само за Академију уметности Нови Сад, која се и на овај начин позиционирала на светској мапи уметничке фотографије, већ и за све нас, којима је довела свет у Нови Сад.

“Фотографија је најмоћније средство израза и сви ми живимо њену еру свакодневно“, нагласила је Драгана Милошевић и додала да је стога сасвим природно да секретаријат на чијем је челу подржи пројекат који за циљ има не само изложбу награђених радова, већ и визију коју су професори са Академије уметности имали пре више од деценије, када је почело одржавање Бијенала.

Од тада до данас, како је навела, по одлуци међународног жирија, студенти Академије уметности Нови Сад низали су награде, признања и похвале на светском нивоу. „Подсетићу да је Нови Сад још 1854. године имао изложену прву фотографију, а од тада она се као део уметничког израза, кроз векове и деценије, нове технологије, уметничке изразе мењала и данас није само предмет посматрања, већ и изучавања“, рекла је Милошевићева.

У име Академије уметности Нови Сад поздравне речи упутио је декан проф. Синиша Бокан, који је рекао да је ова манифестација, која траје више од деценије, међународног карактера и да представља рад младих уметника – фотографа из целог света, који су препознали њен значај, а самим тим се и новосадска Академија уметности успешно позиционирала као светски центар дешавања из области фотографске уметности.

Међу награђеним студентима из целог света посебну награду добила је студенткиња фотографије Сара Кецман, коју јој је уручио Иван Карлаварис.

Прилог са отварања изложбе можете погледати ОВДЕ.

Сличне вести

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.