Scroll Top

ГОСТУЈУЋЕ ПРЕДАВАЊЕ „DESIGN THINKING СА ОСВРТОМ НА UX DЕSIGN“

Vesna Dragojlov
}}

Гостујуће предавање
Проф. Весна Драгојлов
Универзитет у Мароку
Среда, 26. децембар 2018. у 18.00
Мултимедијални центар
Ђуре Јакшића 7
Академија уметности

Предавање „DESIGN THINKING СА ОСВРТОМ НА UX DЕSIGN“ одржаће проф. Весна Драгојлов са AL Akhawayn универзитета у Мароку у среду, 26. децембра 2018. са почетком у 18 часова у Мултимедијалном центру Академије уметности.

О предавању:

Дизајн као дисциплина данас подразумева много шири појам који се не своди само на графички дизајн; напротив, традиционални графички дизајн је у данашње време само једна од суб-дисциплина системског дизајна, који обухвата и web дизајн, интерактивни дизајн, информацијску визуализацију, UX/UI дизајн, „Design Thinking“ итд. Дизајнер заузима много значајније место, постаје капетан лађе великих корпорација; његова позиција је кључна за успех скоро сваке компаније, као што је то случај са компанијом Аpple.

Дизајн, као дисциплина више не живи у свом уском контексту, дизајн за дизајн, него превазилази границе других дисциплина и са њима тесно сарађује. Како се дизајн развија и шири свој контекст, а по угледу на успешни Apple, крајњи корисник постаје центар сваког дизајнера – „user (human) centered world“ за разлику од некадашњег приступа – „designer-centered world“. Логично јер успех сваке компаније у данашњем врло ривалском свету, зависи од корисника њених производа/услуга.

Иновација се налази у средишту концепта „Design Thinking”. Наравно, не може се од сваког очекивати да креира револуционарне производе, али свако ко учествује у процесу дизајна на било ком нивоу може да следи овај приступ. Овај модел није ограничен на специфицну индустрију, или специфичну област;  „Design Thinking” се може успешно применити у бизнису, инжењерству, уметности, моди, образовању, дизајну као и у многим другим индустријама и професијама – по својој природи он је трансдисциплинаран.

„Design Thinking” је приступ и методологија у решавању проблема. Овај приступ нуди технике и алат који нам помажу да се упустимо у нове и сложене изазове – проблеме који немају једноставна или претходна решења. Кроз овај процес, фокус је на протребама и захтевима крајњег корисника. Овај модел има 4 фазе, јасно дефинисане, али не обавезно линеарне; неки га зову 4D Model – Discover, Define, Develop and Deploy (plus Iterate – re-design који може да у зависности од feedback корисника да дизајнера врати на било коју предходну фазу да би се побољшали резултати). Discover – потребе и изазови оних који ће користити ваш производ; Define –кључни проблем дефинисан на основу истраживања потреба/жеља корисника; Develop – креативни концепти; Deploy – прављење прототипа могућих решења, ITERATE – тестирање и редизајнирање. Све ове фазе у фокус стављају потребе и жеље корисника (UХ design).

О проф. Весни Драгојлов

Богат професионални живот почетком деведестих Весну Драгојлов односи из света лингвистике и фонетике, предмете које је више од десет година предавала на катедри за Енглески језик и књижевност на Филозофском факултету у Новом Саду, у Америку где мења своју професионалну оријентацију и усмерава се на студије дизајна и дигиталних уметности. У Америци је магистрирала још једном у Денверу, Колорадо, на студијама дизајна/дигиталних медија, и почиње да предаје предмете у оквиру своје нове струке, следећих 17 година, у Колораду и Аризони. 2016. напушта Америку и наставља своју каријеру у својству професора на факултету у Мароку. У Мароку живи и ради већ две године, предаје фотографију и уметност и дизајн, и упознаје се са, за њу, новом културом, и живи у интернационалном окружењу.

Сличне вести

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.