Scroll Top

Интензивни мајсторски курс – соло певање Милијана Николић

Milijana Nikolic 1
}}

Интензивни мајсторски курс – соло певање Милијана Николић
Април 2020.
Департман музичке уметности
Академија уметности Нови Сад

Интензивни мајсторски курс соло певања који ће држати гошћа Академије уметности Милијана Николић одржаће се од 21. до 23. априла 2020 на Академији уметности Нови Сад.

Сви заинтересовани полазници курса могу се пријавити до 01. априла 2020.
Пријаву можете преузети ОВДЕ.

Попуњено пријаву потребно је послати на мејл: akademijaumetnostinovisad@gmail.com

Биографија Милијане Николић
У последњих 15 година , уметнички подухвати Милијане Николић обухватно и садржајем стекли су домете који је с правом сврставају у водеће светске мецосопране. Само у 2015. години у Метрополитен опери у Њујорку уследили су ангажмани у двема раритетним операма Доницетијеве Трилогије: ”Ана Болена” и ”Роберто Деверо”. У ”Ани Болен” , Милијана је наступала уз најеминентнија имена светске оперске сцене (С.Радвановски, Илдар Абдразаков и др.), под вођством маестра Марка Армилијата, када је имала и свој ”броадцаст” деби, што се сматра посебним куриозитетом, будући да се представа преноси радијом у целим САД и Канади, а 2016. године издата је дигитално на Итунес.

На светским сценама, Милијана пева водеће мецосопранске партије широм Европе, Америке, Азије, Аустралије и Новог Зеланда.
Професионални почеци Милијане Николић везују се за оперу Народног позоришта у Београду, где је још као студент дебитовала у операма ”Пепељуга” и ”Кавалерија рустикана”.

У Београду је и дипломирала, у класи проф. Радмиле Смиљанић, да би већ 2001. постала стипендиста Миланске скале. Њен деби са главном улогом у Миланској скали била је већ 2002. у улози Кунице у Вердијевом ”Оберту”, да би ову улогу поновила у Ђенови. Остали италијански ангажмани били су ”Ифигенија на Тауриди” на отварању сезоне 2002/2003. у Миланској скали а затим у Римској опери, под палицом маестра Рикарда Мутија, Ема у Доницетијевој опери ”Хуго, гроф од Париза” у Театру “Доницети” у Бергаму а улогу је поновила у Миланској скали као и у Театру “Белини” у Катанији. Ова опера снимљена је на це-де за Наxос. Отпевала је Росинијеву ”Петите Мессе Соленнелле” и Фенену у ”Набуку” у Сардинији.

Милијана је наступила на више фестивала: 2010. певала је Кармен за фински фестивал Савонлина, где се вратила 2014. у улози Далиле, и у Вердијевом Реквијему. Насловна улога у ”Јудитха триумпханс” 2010. на фестивалу Маћерата, Италија. Такође је наступала у светској премијери опере ”Блисс” за Оперу Аустралија у Сиднеју, Мелбурну, али и Единбуршком фестивалу. Пре 11 година започела је сјајну сарадњу са Сиднејском опером у Аустралији где је као гост отпевала бројне улоге: Кармен, Амнерис (“Аида”), Јежибаба (”Русалка”), Ацучена (”Трубадур”), Венус (”Танхојзер”), Улрика (”Бал под маскама”) и Аделаиде у ”Арабели”. Њена Амнерис за Ханда оперу у Сиднеј харбуру 2013. овековечена је на двд-у, а 2012. је управо у овој улози направила свој деби у Америци за Мичиген оперу.У Азији, Милијана је певала Еболи у ”Дон Карлосу”(Сеул, Кореја), као и за оперу Хонг Конга. Далила у опери ”Самсон и Далила” за Токио Метрополитан оперу. Такође ома веома богате концертне наступе као што су са филхармонијом Хонг Конга и Хонг Конг Синфонијетом.. На Каназава фестивалу у Јапану представила се серијом концерата где је певала дела руских композитора. Била је чест солиста Квинсленд и Аделаид симфонијског оркестра, као и Окландске филхармоније, у делима Вердија, Моцарта, де Фаље, Менделсона. Њени недавни наступи су у Опери Реал у Мадриду, у европској премијери Хинастериног “Бомарза” у улози Пантасилеа у оперским куцама у Трсту и Барију и Токyу у улози Азуцене, Амнерис у опери у Сијетлу-Америка, у Перту у улози Цармен, Амнерис у Сиднејској опери и у Театру Колон у Буенос Аиресу у улози Ђулијете у Хофмановим Причама.

Сличне вести

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.