Scroll Top

Академија уметности приступила светском конзорцијуму уметничких институција у Кини

potpisiavnje protokola
}}

Потписивање споразума
Алијанса уметничких филмских школа
Централна драмска академија
Пекинг
Кина

Академија уметности Универзитета у Новом Саду је недавним потписивањем споразума приступила Алијанси уметничких филмских школа, као једина институција из Србије која је на Централној драмској академији у Пекингу ушла у конзорцијум са уметничким универзитетима у оквиру The “Belt & Road” International Film Education Alliance (BRIFEA). Поред Академије уметности у конзорцијум су ушле и уметничке институције из Италије, Израела, Сингапура, Непала, Јапана, Кореје, Филипина… Потписивању споразума и оснивању Алијансе у Пекингу испред Академије уметности присуствовали су проф. Синиша Бокан, декан, и проф. др Дубравка Лазић, продеканка за уметнички рад и међународну сарадњу.

Према речима декана проф. Бокана Алијанса је основана пре свега са циљем да унапреди образовање младих филмских уметника у оквиру иницијативе “Belt & Road”, да успостави ефективне механизме за повезивање инсититуција које пружају знање у области филмске уметности у различитим земљама као и да промовише институционални рад који се бави едукацијом у аудио – визуелним медијима, филмом и телевизијом, а такође и у научним истраживањима.

– Нама је изузетно драго што је Академија уметности, могу рећи заслужено, једина високообразовна институција из Србије позвана да буде члан светског конзорцијума филмских институција, што заправо представља доказ колико је важно јачати међународну сарадњу и континуирано радити на постизању заједничког развоја са циљем промоције професионалног филмског образовања, популаризације филмске културе у ширем друштву, неговања младих талената и промоције филмске културе земаља у оквиру размена – истакао је проф. Бокан и додао је да ће Централна драмска академија у Пекингу бити трајни секретаријат Алијансе који ће обезбедити активности академске размене студената и професора у области филма, истраживања, тренинга, изложби итд.

Делегација Академије уметности се током званичне посете састала и са представницима Шангајског универзитета, Шангајске позоришне академије, Универзитета за комуникацију у Шенжену, Филмске академије у Пекингу. У оквиру посета дефинисани су правци даље сарадње у области уметничке продукције и могућности размене студената, а домаћини у Кини су изразили жељу да интензивно учествују у манифестацијама које Академија већ традиционално организује као што су А-фест, Међународни филмски фестивал кратког видеа и филма „Схортз“, Студентско бијенале плаката и фотографије, итд.

Академија уметности је од 2015. године домаћин студентима из Кине који долазе на Летњу радионицу фотографије и подводне фотографије где похађају курсеве у оквиру којих им је организован и практични рад. Код студената из Кине изражен је пораст интересовања за долазак на Универзитет у Новом Саду, конкретно на усавршавање на докторским уметничким студијама на Академији уметности јер велика културолошка разлика између ове две земље представља инспирацију и мотивацију за уметничку продукцију како наших студената, тако запослених и обрнуто.

Претходно, у октобру 2018. године, Универзитет у Новом Саду добио је високо признање Образовне асоцијације за међународну размену Кине под називом “2018 Best Partner of CEAIE”, за досадашњи допринос раду и активностима Конзорцијума институција високог образовања Кине и земаља Централне и Источне Европе (CIEZ). Признање је на свечаности у Пекингу примио проф. др Бојан Лалић, руководилац Секретаријата Конзорцијума институција високог образовања Кина – CIEZ на Универзитету у Новом Саду који је истакао да рад Академије уметности и осталих факултета, чланица Универзитета у Новом Саду представља резултат многобројних активности Универзитета у улози Секретаријата Конзорцијума, који се пре свега огледају у јачању академских веза између универзитета у земљама Централне и Источне Европе са универзитетима у НР Кини.

Сличне вести

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.