Scroll Top

Мастер изложба ”Метаморфоза рода кроз перцепцију женског рукописа” студенткиње Викторије Здравковић

Viktorija Zdravkovic_Master izlozba
}}

Мастер изложба “Метаморфоза рода кроз перцепцију женског рукописа” студенткиње Викторије Здравковић

Мастер изложба ”Метаморфоза рода кроз перцепцију женског рукописа” студенткиње Викторије Здравковић биће свечано отворена у понедељак 27. септембра 2021. у Галерији Архива Војводине са почетком у 19 часова.

Изложбу ће отворити проф. Јасна Гулан Ружић.

Изложба ће бити отворена до 5. октобра 2021.

Према речима Лис Иригаре потребно је реинтерпретирати све почев од субјекта који се одувек пише у мушком роду чак и кад се тврди да је неутралан. Мушкарац је субјект сваког дискурса: моралног, политичког и теоријског, док се жена у фалогоцентричној култури позиционира као субјект подређен фалусу. У маскулином субјективитету се огледа одређена универзалност на основу које је све остало унапред осуђено. Одувек је био упитан тај однос између субјекта и женског. Женски субјективитет представљен је као мањак, као нешто непостојеће у односу на маскулини, који поседује доминантност управо због видљивог симбола моћи који поседује. У хетеронормативним оквирима и култури, женска другост се ствара у односу на мушки домен. Само постојање у друштву које фалус вреднује као главног означитеља, жене потпуно премешта, односно уклања из сопственог тела. Ствар је у томе што жене без конекције са својим телом, без те суштинске везе губе позицију субјекта.

Концепт мог рада базира се на истраживању родног идентитета, као и проблематици полне разлике кроз цртеж као медиј, а пре свега из позиције женског искуства. Примарно коришћење флоралних мотива служи као метафорични симбол за решавање проблема и осећања повезаних са темом полности и сексуалности. На цртежима приказујем процес преображаја биљног света у одређену женску визију. Биљни свет је заправо само основа за дубља истраживања која се базирају на симболичкој повезаности између различитих интригантних облика и сексуалнсти. Кључна снага треба да се оствари у извирању из органских, природних облика, који ће служити као основа за трансформацију у облике који ће својом асоцијативношћу реферисати на полне органе. Један од циљева је да се кроз радове поиграм са питањем родног идентитета и родних метафора кроз константне измене форми и облика који могу имати атирибуте и женске и мушке полности. Такође, довела сам у питање унапред створене друштвене представе о женском идентитету. Радови поседују једну врсту отворене и неоспорне сексуалности, али подједнако рефлектују и дозу недоумице, јер приказане форме нису ни мушке ни женске у потпуности. Њихова суштина усмерена је ка покушају прекида ауторитарности мушког дискурса и супротстављању његовој доминантности кроз женску стваралачку позицију субјекта. Заправо они су нека врста реакције на постојећи мушки систем вредности и покушај промене перцепције.

Викторија Здравковић, рођена 1996. године у Краљеву. Завршила средњу Уметничку школу у Краљеву 2015. године, смер графички дизајн. Дипломирала 2019. године на Филолошко-уметничком факултету у Крагујевцу, Одсек за примењену уметност, смер Зидно сликарство у класи професора Горана Ракића, као најбољи студент. До сада је свој рад излагала на три самосталне и више групних изложби у земљи. Тренутно је на мастер студијама на Академији уметности Нови Сад, смер цртање, под менторством професорке Јасне Гулан Ружић.

Сличне вести

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.