Scroll Top

Мастер изложба радова “Друштвена размјена интимности” Милане Симић

Milana Simic izlozba
}}

Мастер изложба радова “Друштвена размјена интимности” Милане Симић

Мастер изложба радова “Друштвена размјена интимности” студенткиње Милане Симић у класи проф. Босиљке Зиројевић Лечић отворена је у Централној галерији Шок задруге.
Изложба је за све посетиоце отворена до 07. октобра 2021.

Испитивањем сопствених емоција кроз двогодишње истраживање на тему друштвених односа, полазећи од себе, а затим од људи који ме окружују, постављам питање: „Шта је то што узајамно дајемо једни другима и на који начин остварујемо блиски контакт са средином у којој се тренутно налазимо?“ Човјеков идентитет се константно мијења и зависи од спољашњих утицаја. Кроз свој умјетнички рад који има континуитет, постепено и темељно помјерање суштини, наглашавам потребу за дијалогом кроз лично искуство. Дијалог не дефинишем као разговор између умјетника и посматрача, већ улазак у „невидљиви омотач“ који окружује сваког појединца. Блиски контакт са друштвом остварујем кроз њихов приступ интимном простору који отварам размјеном одјеће. Одјећа која је присутна у радовима губи сваку културну, етничку, религијску и класну функцију. Она је посредник зближавања и остваривања односа између мене и друштва у боравишној средини. Интимни однос не подразумијева само физички контакт. Водећи се непосредним контактом зближавања и могућој одрживости везе са другим људима само присуством, могуће је доћи до емоционалне повезаности. У радовима су видљиви елементи затвореног простора, који у себи имају сегменте одјевних предмета у контексту другачијег обликовања друштвених потреба кроз умјетнички израз, од потреба које друштво свакодневно испољава.

Милана Симић рођена је 1995. године у Приједору, Босна и Херцеговина (Република Српска). Основне студије завршила је на Академији ликовних умјетности у Требињу 2019. године, на Катедри за сликарство, цртеж, фотографију и мултимедијалну умјетност, у класи професора Саве Пековића. Студент је мастер студија на Академији уметности у Новом Саду, модул сликарство, под менторством Босиљке Зиројевић Лечић.
Члан је УЛУП-а. Излагала је на бројним колективним изложбама у Босни и Херцеговини, Србији и Црној Гори. Њено самостално излагање обиљежиле су изложбе у Мостару, Требињу, Бањој Луци, Београду, Крагујевцу, Сомбору и Апатину. Учествовала је на фестивалу „Фото“ фест Бар 2017. године, „Еко“ колонији у Широком Бријегу 2017. и 2018. године.

Имала је публикацију за умјетнички магазин „Арт Холе“ у Лондону 2020. године и 2021. године њен рад објављен је у 13. броју часописа „Контрапост“ у Загребу. Такође, од 2020. године сарађује са Културним центром „Лаб“ у којем по позиву организује изложбе младих умјетника из Србије и региона. Миланин умјетнички рад односи се на истраживање у пољу слике, објекта, фотографије и видео инсталације. Тренутно живи и ради у Новом Саду.

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.