Scroll Top

Гостујуће предавање бразилског уметника Фредоне Фоне на Катедри за нове ликовне медије

NLM Brazilski umetnik
}}

Гостујуће предавање бразилског уметника Фредоне Фоне на Катедри за нове ликовне медије
Просторије Катедре за нове ликовне медије
Среда, 08.03.2023. у 13.00
Ђуре Јакшића 7

Гостујуће предавање бразилског уметника Фредоне Фоне на Катедри за нове ликовне медије Департмана ликовних и примењених уметности одржаће се у среду, 08. марта 2023. са почетком у 13 часова.

Бразилски уметник Фредоне Фоне гостује на Академији уметности Нови Сад у оквиру пројекта „Уметнички мени“, а предавање је замишљено као отворени простор за разговор и размену искустава о различитим уметничким тактикама, погледима на уметност и стратегијама преживљавања у оквиру света уметности.

Фредоне Фоне је бразилски уметник који је одрастао на периферији насеља Сера Доурада (Еспириту Санто држава). Потиче из радничке четврти где је искуство преживљавања помагајући свом оцу као грађевинар и молер и мајци да мете учионице, пече колаче и прави грицкалице обликовало његову праксу и приступ уметности.

Фредоне је визуелни уметник, MC, скејтер, битмејкер који кроз своје радове говори о сну о власништву над кућом, о самоградњи и хип-хопу као субверзивним тактикама постојања, окупације и опстанка. Он размишља о невидљивости као о стратегији, креира и склапа елементе за деконфигурацију система и симптома узрокованих урбаним животом.

За својих 20 година праксе добио је грант Pollock – Krasner фондације – Њујорк 2020/21. Учествовао је на бројним фестивалима и излагао у музејима и галеријама у Бразилу али и шире од Мексика, Чилеа, Венецуеле, Парагваја, Шпаније, Белгије, Италије до Босне и Србије.

Током 2023. године у оквиру пројекта „Уметнички мени“ који се реализује на Катедри за нове ликовне медије отвара се простор темама сарадње, конструкције, деконструкције и других метода деловања у оквиру уметности.

Сличне вести

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.