Scroll Top

Амерички пијаниста ће одржати мастер клас на Академији уметности

У понедељак 29. фебруара новосадски публику и стручну јавност обрадоваће гостовање америчког пијанисте и композитора из Њујорка Ариа Вицаксона (Aryo Wicaksono), који ће одржати мастер клас на Академији уметности, предавање из области музичког бизниса у Америчком кутку, као и пијанистички рецитал у Спомен збирци Павла Бељанског , а сви програми ће бити бесплатни за учеснике и посетиоце.
Са почетком у 16 часова, Арио ће у Америчком кутку Нови Сад (Петра Драпшина 3) говорити на тему „Анализа бизнис модела музичке индустрије у Северној Америци“. Предавање указује на значајне особености и карактеристике бизнис модела музичке индустрије у САД (и Канади). Делећи са полазницима искуство које је стекао на позицији за управљање чланством CMA – Chamber Music America, као и оно које је има захваљујући томе што је уметнички предузетник и извођач већ десет година, Арио ће говорити о неколико водећих институција у индустрији САД-а (класичних, џез, поп): о институцијама америчке владе, као што су National Endowment of the Arts (NEA) и US State Department, водећим грантинг фондацијама (Doris Duke, Mellon Foundations), менаџерима у уметности, предузетницима, индивидуалним донаторима и моделима задужбинарства у САД, музичкој индустрији и образовним институцијама – од државних средњих школа до приватних конзерваторијума. Указаће на начине функционисања музичког (и финасијског) екосистема у САД-у и говориће о томе који су механизми да се појединац развије у активног, ангажованог и релевантног музичара 21. века.

Пријаве за предавање врши се путем следећег линка http://goo.gl/forms/kEVULSu1ie

У 20 часова у Спомен збирци Павла Бељанског, публику очекује Ариов пијанистички рецитал, а репертоар који ће извести обухвата извођење дела Баха, Скарлатија, Супрана, Рахмањинова, Вагнера и Листа.
Концертни програм обухватиће извођење следећих дела:

J.S. Bach (1685 – 1750) Prelude and Fugue in C-major, Book 2

Scarlatti (1685 – 1757) Four Sonatas D. Scarlatti (1685 – 1757) g-minor (new, without K-number)

G-Major K. 427

c-minor K. 11

G-Major K. 455

Jaya Suprana (b. 1949 Tembang Alit )

Rachmaninov (1873 – 1943) Etude Tableaux in D-major Op. 39. No. 9 S.

Chopin (1810 – 1849) Nocturne in c-minor Op. 48 no. 1

Etude in c-minor Op. 10 no. 12

Wagner, arr. Liszt (1813 – 1883) Isolde’s Liebestod

Liszt (1811 – 1886) Mephisto Waltz no. 1

Бесплатне карте за концерт моћиће се преузети у Америчком кутку и Спомен збирци Павла Бељанског од уторка 23. фебруара.

Арио Вицаксоно је пијаниста и композитор. Наступао је као солиста и као члан значајних састава попут Државног симфонијског оркестра из Санкт Петербурга, у дворанама и на фестивалима широм САД, Канаде, Азије и Европе. Први је класични музичар са западне хемисфере који је добио „artist-in-residence” позицију на америчком универзитету „Sharjah“ у Уједињеним Арапским Емиратима. Недавно је био позван на панел у организацији Светске банке (у Вашингтону) да говори истакнутим младим лидерима, мислиоцима и дипломатама о улози и значају образовања у уметности и моделу одрживог друштва за 21. век. Арио је и предавач, а његови ученици су примљени са пуним стипендијама на престижне институције као што су: Curtis Institute of Music, New England Conservatory, Peabody Conservatory – Johns Hopkins University и University of British Columbia Vancouver. Тренутно је на позицији за управљање чланством на CMA – Chamber Music America, националној организацији која делује као сервис за музичке професионалце. Као композитор пише и изводи музику за представе, мјузикле, балете.

 

Сличне вести

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.