Амерички пијаниста ће одржати мастер клас на Академији уметности

У понедељак 29. фебруара новосадски публику и стручну јавност обрадоваће гостовање америчког пијанисте и композитора из Њујорка Ариа Вицаксона (Aryo Wicaksono), који ће одржати мастер клас на Академији уметности, предавање из области музичког бизниса у Америчком кутку, као и пијанистички рецитал у Спомен збирци Павла Бељанског , а сви програми ће бити бесплатни за учеснике и посетиоце.
Са почетком у 16 часова, Арио ће у Америчком кутку Нови Сад (Петра Драпшина 3) говорити на тему „Анализа бизнис модела музичке индустрије у Северној Америци“. Предавање указује на значајне особености и карактеристике бизнис модела музичке индустрије у САД (и Канади). Делећи са полазницима искуство које је стекао на позицији за управљање чланством CMA – Chamber Music America, као и оно које је има захваљујући томе што је уметнички предузетник и извођач већ десет година, Арио ће говорити о неколико водећих институција у индустрији САД-а (класичних, џез, поп): о институцијама америчке владе, као што су National Endowment of the Arts (NEA) и US State Department, водећим грантинг фондацијама (Doris Duke, Mellon Foundations), менаџерима у уметности, предузетницима, индивидуалним донаторима и моделима задужбинарства у САД, музичкој индустрији и образовним институцијама – од државних средњих школа до приватних конзерваторијума. Указаће на начине функционисања музичког (и финасијског) екосистема у САД-у и говориће о томе који су механизми да се појединац развије у активног, ангажованог и релевантног музичара 21. века.

Пријаве за предавање врши се путем следећег линка http://goo.gl/forms/kEVULSu1ie

У 20 часова у Спомен збирци Павла Бељанског, публику очекује Ариов пијанистички рецитал, а репертоар који ће извести обухвата извођење дела Баха, Скарлатија, Супрана, Рахмањинова, Вагнера и Листа.
Концертни програм обухватиће извођење следећих дела:

J.S. Bach (1685 – 1750) Prelude and Fugue in C-major, Book 2

Scarlatti (1685 – 1757) Four Sonatas D. Scarlatti (1685 – 1757) g-minor (new, without K-number)

G-Major K. 427

c-minor K. 11

G-Major K. 455

Jaya Suprana (b. 1949 Tembang Alit )

Rachmaninov (1873 – 1943) Etude Tableaux in D-major Op. 39. No. 9 S.

Chopin (1810 – 1849) Nocturne in c-minor Op. 48 no. 1

Etude in c-minor Op. 10 no. 12

Wagner, arr. Liszt (1813 – 1883) Isolde’s Liebestod

Liszt (1811 – 1886) Mephisto Waltz no. 1

Бесплатне карте за концерт моћиће се преузети у Америчком кутку и Спомен збирци Павла Бељанског од уторка 23. фебруара.

Арио Вицаксоно је пијаниста и композитор. Наступао је као солиста и као члан значајних састава попут Државног симфонијског оркестра из Санкт Петербурга, у дворанама и на фестивалима широм САД, Канаде, Азије и Европе. Први је класични музичар са западне хемисфере који је добио „artist-in-residence” позицију на америчком универзитету „Sharjah“ у Уједињеним Арапским Емиратима. Недавно је био позван на панел у организацији Светске банке (у Вашингтону) да говори истакнутим младим лидерима, мислиоцима и дипломатама о улози и значају образовања у уметности и моделу одрживог друштва за 21. век. Арио је и предавач, а његови ученици су примљени са пуним стипендијама на престижне институције као што су: Curtis Institute of Music, New England Conservatory, Peabody Conservatory – Johns Hopkins University и University of British Columbia Vancouver. Тренутно је на позицији за управљање чланством на CMA – Chamber Music America, националној организацији која делује као сервис за музичке професионалце. Као композитор пише и изводи музику за представе, мјузикле, балете.

 

Сличне вести