Scroll Top

Instant Mix Theater Lab Founding Project

Instant Mix Theater Lab Founding Project

Instant Mix Theater Lab Founding Project

Драматуршка радионица, 26 – 30. септембар 2016. године

Нови Сад, Академија уметности

 

У периоду од 26. до 30. септембра 2016. године на Академији уметности Универзитета у Новом Саду ће бити  одржана драматуршка радионица која је замишљена као експериментални пројекат са другачијим приступом преводу драмског текста на други језик, при чему све што искуство превода носи са собом постаје део сценског спектакла. Радионица се реализује у оквиру пројекта “Instant Mix Theater Lab Founding Project” (2016-2017). У пројекту учествују асоцијација L’Instant Même, Француска (носилац пројекта), Универзитет Мидлсекс, Велика Британија (партнер) и Академија уметности Универзитета у Новом Саду, Србија (партнер). Радионице су затвореног типа и учесници припадају поменутим институцијама. Учесници АУНС су студенти драматургије. Пројекат је суфинансиран средствима Европске уније у оквиру програма Креативна Европа: Creative Europe – Culture Sub-programme (2014-2020) – “Support to European cooperation projects – Smaller scale cooperation projects”– Call for proposals EACEA 29/2015 – Budget 2016.

Циљеви пројекта су развој мултилингвализма и интеркултурализма у савременом друштву и експериментални приступ преводу драмског текста на други језик као и суочавање са језичким препрекама у доживљају театра, културолошким, територијалним и националним одликама.

Мултилингвализам постаје могућ на сцени, он је део спектакла, преводи се уживо и пред публиком, контекст глобалног културног стања је присутан, друштва се разоткривају, утисак о разноврсности је жив, демократичност није идеја већ призор и садржај, стање грађанске свести приказује се у контексту простора ширег од једне нације или државе. Сценски спектакл је билингвалан, публика прво прати игру на језику који је изворни – идеја је да ритам, мелодија, карактеристике сваког језика допру до гледалаца. Затим, сцена се игра на матерњем језику гледалаца уз непосредну могућност упоређења емотивног доживљаја.

instant-mix

 

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.