Scroll Top

Конкурс Савета Европе – Министарство културе и информисања

Savet evrope
}}

Конкурс Савета Европе – Министарство културе и информисања

У оквиру обележавања 70. годишњице Европске конвенције о људским правима, Савет Европе усвојио је „Манифест о слободи изражавања у уметности и култури у дигиталној ери“ као и концепт дигиталне изложбе Савета Европе која ће промовисати слободу уметничког изражавања под називом „Слободан да ствараш – стварај да будеш слободан“ (Free to Create – Create to be Free).

Република Србија, као чланица Савета Европе, учестоваћe у заједничкој изложби Савета Европе, a реализоваће и националну изложбу под истим називом. Уметничка дела изабрана овим конкурсом биће представљена у оквиру националне изложбе „Слободан да ствараш – стварај да будеш слободан“. У складу са пропозицијама Савета Европе, од изабраних радова за националну изложбу, по избору Комисије, биће изабрана два (2) рада у дигиталном формату, да представе Србију у оквиру европске дигиталне изложбе коју организује Савет Европе.

Текст „Манифест о слободи изражавања у уметности и култури у дигиталној ери“ можете наћи на интернет страници Министарства културе и информисања
https://www.kultura.gov.rs/tekst/65/sektor-za-medjunarodne-odnose-i-evropske-integracije-u-oblasti-kulture.php

ПРЕДМЕТ И УСЛОВИ КОНКУРСА
Уметничка дела која су предмет овог конкурса чине дела визуелне уметности укључујући фотографију, видео радове, инсталације, стрип, дигиталну уметност и др.
Уметничка дела са којима се конкурише не смеју бити старија од 3 године.
Уметник мора бити држављанин Републике Србије са одговарајућим академским звањем, а предност ће имати млади.
Сваки уметник може да конкурише са једним делом. Уметничко дело мора бити у потпуности изведено или завршено.
Уметник чије је дело изабрано примиће финансијску подршку до 110.000,00 динара за следеће трошкове: дигитализација рада, припрема и израда описа за каталог, паковање и транспорт до излагачког места у Београду као и за уступање неограничених права за излагање и промоцију дела у оквиру изложби, као и на националним и међународним платформама, укључујући и друштвене мреже до завршетка пројекта (очекивано време завршетка је крај 2022. године).

Уколико епидемиолошка ситуација у вези са вирусом COVID-19 буде неповољна и у току 2021. године, национална изложба ће бити одложена до оптималног периода али неће бити отказана. Место и време националне изложбе биће накнадно утврђени и објављени на интернет страници Министарства културе и информисања. Изложба ће гостовати у више градова у Србији.

ПРАВО УЧЕШЋА НА КОНКУРСУ
Право учешћа на конкурсу имаjу галерије, установе, уметничка и друга удружења регистрована за обављање делатности културе, као и други правни субјекти у култури са седиштем регистрованим на територији Републике Србије, који имају закључен уговор са уметником или права за заступање кроз чланство.

Физичка лица немају право учешћа на конкурсу. Установе културе чији је оснивач Република Србија, које се финансирају сходно члану 74. Закона о култури не могу учествовати на конкурсима које расписују њихови оснивачи.
Комплетну информацију можете добити на линку испод. Молимо да о конкурсу обавестите своје чланове и друге потенцијалне учеснике.
https://www.kultura.gov.rs/konkurs/30/6039fe2d580b0

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.