Scroll Top

ПРОМОЦИЈА КЊИГЕ / Јелена Гуга – ДИГИТАЛНО ЈА: КАКО СМО ПОСТАЛИ БИНАРНИ

book cover

Промоција књиге ауторке Јелене Гуге

ДИГИТАЛНО ЈА: КАКО СМО ПОСТАЛИ БИНАРНИ

 

Среда, 6. април 2016. у 18 сати

Мултимедијални центар Академије уметности

Ђуре Јакшића 7, Нови Сад

 

Учествују:

Dejan Grba, digitalni umetnik, docent na programu Novi mediji,

Fakultet likovnih umetnosti, Univerzitet umetnosti u Beogradu.

 

Урош Крчадинац, софтверски инжењер, истраживач дигиталних медија и уметности

AI Lab – Факултет организационих наука, Београд

Vizualize.rs, Београд

 

Данијела Халда, издавач

Центар за савремену културу и комуникације АртКулт, Нови Сад

 

Јелена Гуга, теоретичарка нових медија и уметности, ауторка

 

Употреба дигиталних технологија у свим аспектима свакодневног живота отворила је до сада незамисливе могућности као што су тренутни приступ информацијама, присутност на било којој тачки планете, мултиплицирање и мењање идентитета, али и реартикулација и реконструкција телесности. У књизи Дигитално Ја: Како смо постали бинарни, ауторка испитује улогу тела и идентитета у дигитално посредованим интеракцијама и окружењима виртуелне и проширене реалности, односно у новомедијском културалном окружењу. Кроз интердисциплинарни научни приступ представљени су кључни теоријски обрасци из области теорије медија, студија сајбер културе, теорије уметности, критичке теорије и филозофије и теорије друштвених аспеката информационих технологија, а који су разрађени кроз многобројне примере новомедијских уметничких пракси, популарне културе, cyberpunk књижевности и научних истраживања.

 

Биографија

Јелена Гуга је теоретичарка нових медија и уметности. Након што је докторирала на Универзитету уметности у Београду, радила је као постдокторанд-истраживач на научним пројектима о когнитивном унапређивању човека (University of West Bohemia, Чешка) и проблему телесности у окружењу виртуелне реалности (University Pompeu Fabra, Шпанија). Учесница је бројних међународних научних скупова и објављује радове у међународним публикацијама.

Монографија Дигитално Ја: Како смо постали бинарни објављена је на српском и енглеском језику (Digital Self: How We Became Binary, University of West Bohemia, Pilsen, 2015).

 

 

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.