Scroll Top

Филм доц. Милоша Пушића „Хероји радничке класе“ на Берлинском филмском фестивалу

HEROJI-RADNIČKE-KLASE-Predrag-Momcilović-Boris-Isaković-i-Stefan-Beronja
}}

Филм доц. Милоша Пушића „Хероји радничке класе“ на Берлинском филмском фестивалу

Нова режија доц. Милоша Пушића, филм „Хероји радничке класе“ који је настао уз подршку Филмског центра Србије и у коме главну улогу тумачи наша прослављена глумица проф. Јасна Ђуричић, одабран је да буде део престижног програма „Панорама“ у оквиру Берлинског филмског фестивала. Берлински међународни филмски фестивал основан је 1951. године и један је од три најзначајнија филмска фестивала А категорије. У оквиру програма „Панорама“ приказују се независни и артхаус филмови на контроверзне теме, као остварења са иновативном естетиком. Филм „Хероји“ доноси причу о групи илегалних грађевинских радника који, остављени без новца и основних права, покушавају да се супротставе својим шефовима.

Доц. Милош Пушић је поводом скорашње премијера свог филма на Берлиналу за сајт Филмског центра Србије рекао следеће: „После веома дугог и заморног процеса рада на филму, позив из Берлинала је дошао као велики позитивни шок и огромна награда за сав уложен труд. Поносан сам да смо позвани на овако важан фестивал.  Никада се нисам осећао толико слободан као када сам снимао овај филм и толико исцрпљен док сам га завршавао. На тренутке је деловало да ово путовање нема крај. Хероји радничке класе никада не би били завршени без помоћи фантастичних људи који су се нашли у екипи, несебично одвојили време и убедили ме да завршимо започето. Дивно је радити филм са пријатељима. Учешће на Берлину је победа свих нас.“

Званични синопсис открива појединости ове филмске приче: Лидија (Јасна Ђуричић) ради за контроверзног грађевинског инвеститора. Задатак јој је да контролише групу грађевинских радника на новоотвореном градилишту. Радници су незадовољни својим положајем и покушавају да се изборе за своја права. Ситуација се компликује а борба за радничка права постаје борба за живот и смрт. Лидија мора да се определи на чијој је страни.

Пројекат за филм „Хероји радничке класе“ је 2012. године учествовао на платформи за развој сценарија одржаној у оквиру Берлинског фестивала. Филмски центар Србије је доц. Пушићу у новембру 2020. године одобрио средства за завршетак филма у категорији Стимулација самостално снимљеног домаћег дугометражног филма, а уз образложење да је у питању филм који „узнемирава и потреса“. „Можда и највећа вредност овог филма је емпатија са којом редитељ и глумци причају ову причу о изгубљеном достојанству радника“, пише у образложењу Комисије. „Јасно се из филма види се да се у причање ове приче упуштају без икаквих калкулација осим жеље да ова прича постане филм коме је срце на правом месту.“

Доц. Милош Пушић је рођен 1980. године. Дипломирао је режију на Академији уметности Нови Сад. Режирао кратки играни филм „Успаванка за дечака“ (2007), након чега су уследила два дугометражна остварења: „Јесен у мојој улици“ (2009) и „Одумирање“ (2013). Доц. Пушић је продуцирао филм „Мој јутарњи смех“ (2019) Марка Ђорђевића.

Филм „Хероји радничке класе“ је настао у окриљу продукцијске куће „Алтертисе“, а на сценарију су, поред редитеља/продуцента Пушића, радили његови проверени сарадници Душан Спасојевић и Иван Кнежевић. У екипи филма се налазе и директор фотографије Александар Рамадановић, сценографкиња Миљена Вучковић, костимографкиња Марина Сремац, дизајнери звука Стеван Милошевић и Борис Заборски. Филм су монтирали Иван Кнежевић и Милош Пушић.

Поред проф. Јасне Ђуричић, глуме проф. Борис Исаковић, проф. Предраг Момчиловић, Стефан Бероња Циле, Александар Ђурица, Михајло Баџа Плескоњић, Бојана Милановић, Ервин Хаџимуртезић, Филип Ђурић, Пеђа Марјановић, Марко Васиљевић и други.

„Хероји радничке класе“ су настали уз подршку Министарства  културе и информисања Републике Србије, Секретаријата за културу АП Војводине и Филмског центра Србије. Филм траје 85 минута.

Извор: Филмски центар Србије

Фото: Алтертисе

Сличне вести

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.