Scroll Top

КОНЦЕРТНА СЕЗОНА У МУЛТИМЕДИЈАЛНОМ ЦЕНТРУ АКАДЕМИЈЕ УМЕТНОСТИ

58

КОНЦЕРТНА СЕЗОНА У МУЛТИМЕДИЈАЛНОМ ЦЕНТРУ
АКАДЕМИЈЕ УМЕТНОСТИ

РИТА КИНКА
клавир

Програм:
Bach-Busoni, F. Poulenc, F. Chopin

Четвртак, 12. децембар 2013. године у 20.00 сати
Академија уметности, Мултимедијални центар
Ђуре Јакшића 7

Улаз је слободан.

Пројекат је подржала Градска управа за културу Града Новог Сада.

[line]
Rita KINKA je do danas održala preko 800 resitala, kao i nastupa s mnogobrojnim uglednim orkestrima u gotovo svim evropskim zemljama, kao i u SAD-u, na Tajvanu, u Japanu, Izraelu, Kanadi i Australiji. Pored pijanističke karijere, bavi se i pedagoškim radom. Redovni je profesor za glavni predmet klavir na Akademiji umetnosti u Novom Sadu.
Nosilac je niza jugoslovenskih nagrada i priznanja, dobitnica nagrada na međunarodnim takmičenjima pijanista u: Senigaliji (1979), Verčeliju (“Viotti”, 1981), Beogradu (Međunarodno takmičenje Muzičke omladine, 1983), Cvikauu (“Schumann”, 1985), Sidneju (1985), Minhenu (“ARD”, 1987), Bordou (1988, zlatna medalja), Vašingtonu (1990), Briselu (“Kraljica Elizabeta”, 1991), Orleanu (“Klavirska muzika 20. veka”, 1996).
Rita Kinka je prva dobitnica godišnje nagrade Evropskog parlamenta “Prix femmes d`Europe” (“za ženu Evrope”), nagrade za najboljeg evropskog izvođača ozbiljne muzike, koja joj je uručena u Briselu juna 1991. godine. Nosilac je “Februarske nagrade” Grada Novog Sada za 2002. godinu.
Snimala je za radio i TV centre u više zemalja (Srbija, Makedonija, Slovenija, Hrvatska, Italija, Austrija, Nemačka, Belgija, Francuska, Rusija, Estonija, Češka, Slovačka, Mađarska, Rumunija, Bugarska, Engleska, Grčka, Španija, Izrael, Kanada, SAD, Australija, Tajvan). Snimila je tri kompakt-diska u izdanju kuće “Digital Media Production” (Brisel) i PGP RTS, a pre toga i jedno LP izdanje.
Studirala je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu (profesori E. Timakin i A. Valdma), a postdiplomske studije završila je na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu (D. Trbojević) i Akademiji umetnosti u Novom Sadu (A. Valdma). Usavršavala se na „Džulijardu“ u Njujorku (klasa Đerđ Šandor), koristeći stipendiju Fondacije “Gina Bachauer” koja joj je dodeljena na Međunarodnom takmičenju “Kraljica Elizabeta” u Briselu 1987, „kao najperspektivnijem mladom umetniku“.

 

Сличне вести

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.