Scroll Top

Концерт пијаниста са Музичке академије у Сарајеву

foto1a

Уторак, 12. април 2016. године у 20.00 сати

Свечана сала Градске куће у Новом Саду

У л а з    ј е    с л о б о д а н.

————————————————————–

Програм:

Clementi: Sonata fis mol op. 26 br. 2

Allegro con espressione

Lento e patetico

Presto

Skrjabin: Sonata gis mol br. 2 op. 19

Andante

Presto

ass. mr. Азра Медић

Liszt: Funérailles

doc. mr. Драган Опанчић

Ravel: Valses Nobles et Sentimentales

I Modéré – très franc

II Assez lent – avec une expression intense

III Modéré

IV Assez animé

V Presque lent — dans un sentiment intime

VI Assez vif

VII Moins vif

VIII Epilogue: lent

van. prof. mr. Вишња Бакалар

Messiaen: Vingt regards sur l’Enfant-Jésus

Regard de l’Onction terrible  XVIII

Noël XIII

Jeličanin: Dvije tokate

van. prof. mr. Нихад Кречо

БИОГРАФИЈЕ:

Азра Медић (Бањалука, 1983.) похађала је основну и средњу музичку школу у Бања Луци, Загребу и Сарајеву. Студирала је на Музичкој академији у Сарајеву у класи проф. Неде Станковић и дипломирала у класи проф. Бориса Краљевића 2006. године као најбољи студент Универзитета у Сарајеву. Усавршавала се на Музичкој академији у Загребу у класи проф. Ђуре Тиквице, а послиједипломски студиј завршила је на Музичкој академији у њемачком Касселу у класи проф. Ивана Урвалова 2010. године. Напредни послиједипломски студиј на Музичкој академији у Freiburgu завршила је 2012. године у класи проф. Елзе Колодин. Добитница је више првих и специјалних награда на Федералним такмичењима. Остварила је значајан успјех на међународним пијанистичким такмичењима као што су Città di Gorizia у Италији (1. награда), Nicolaï Rubinstein у Паризу (2. награда), „Рома 2004“ у Риму (3. награда), Међународно такмичење пијаниста и клавирских ансамбала „F. Chopin, E.Grieg, F. Mendelssohn“ у Москви (1. награда). Усавршавала се на мајсторским курсевима угледних пијаниста као што су Н. Станковић, R. Kehrer, I. Khudolei, D. Anderson, N. Flores, M. Hughes, B. Kraljević, Đ. Tikvica, P. Feuchtwanger, L. Howard, C. Taylor, M. Schirmer, A. Kouyoumdjian… До сада је одржала низ запажених солистичких концерата у земљи иностранству (БиХ, Хрватска, Србија, Црна Гора, Аустрија, Њемачка, Грчка, Русија, Француска, Чешка, Италија). Азра Медић ради на Музичкој академији у Сарајеву на Одсјеку за клавир у звању асистента од 2012. године. Студентица је Трећег циклуса студија на матичној академији у класи проф. Александра Сердара.

 

 

Драган Опанчић је рођен у Сарајеву, гдје је завршио Средњу музичку школу и три године Музичке академије. Као стипендиста Министарства за културу Републике Аустрије 1994. године одлази из Сарајева да би наставио студиј на Високим школама за музику у Бечу и Гразу (одсјеци Клавир концертни и Клавирска педагогија). 1995. године добија и стипендију за престижни Mannes College у New Yorku, али се ипак одлучује за останак у Аустрији, гдје је дипломирао, и завршио шест семестара постдипломског студија. Титулу магистра стиче на сарајевској музичкој академији. Током школовања је учио код професора: А.Пап, З.Јанчића, Н.Станковић, Ц.Граф, Е.Колодин, M.Schirmera и Б.Краљевић (чији асистент је био шест година). Похађао је мајсторске курсеве код професора: R.Kehrer, D.Wilde, M.Ponthus, V.Margulis, E.Picht-Axenfeld и L.Berman. Концертирао је у Босни и Херцеговини, Хрватској, Аустрији, Њемачкој, Низоземској и САД-у (Carnegie Hall, UN-New York, Great Massonic Lodge-New York, Johns Hopkins University, World bank- Washington…). Драган Опанчић предаје клавир-соло на Музичкој академији у Сарајеву.

 

 

Вишња Бакалар је рођена у Сарајеву. Студиј клавира је уписала на Музичкој академији у Сарајеву код проф. Александре Романић, а трећу годину наставља на Академији уметности у Новом Саду гдје је и дипломирала у класи проф. Рите Кинке. У току школовања је више пута награђивана. Усавршавала се на мајсторским курсевима клавира проф. Душана Трбојевића и проф. Арба Валдме. Магистрирала је на Музичкој академији у Сарајеву у класи професора Неде Станковић и Бориса Краљевића. Поред наступа у БиХ, на фестивалима Мајске музичке свечаности, Сарајевска зима, Башчаршијске ноћи, Зеничко прољеће, фестивал Корал, гостовала је као солиста и камерни музичар у Den Haagu, у New Yorku – Carnegie Hall 2008, Истанбулу – Фестивал Истанбул културна пријестолница Европе 2010, и Опатији – Глазбена трибина 2012. Наступала ја са Оркестром конзерваторија у Den Haagu, Оркестром Средње музичке школе у Сарајеву и Камерним оркестром Музичке академије у Сарајеву. Запослена је у звању ванредног професора за предмет клавир на Музичкој академији у Сарајеву.

 

 

Нихад Кречо се школовао у Сарајеву, гдје је завршио Музичку академију у класи проф. Неде Станковић. Специјализирао се током 2000/2001. године на Краљевској академији у Стоцкхолму, у класи проф. Стефана Линдгрена. Добитник је три прве награде на такмичењима ученика и студената ФБиХ. Имао је концерте у земљи и иностранству (Шведска, Чешка, Израел, Грчка, Канада, Француска, Њемачка, Турска, Хрватска, Србија). Наступао је са Сарајевском филхармонијом и снимао за Федералну Телевизију БиХ и ТВ Сарајево. Похађао је мајсторске курсеве у Грчкој, Швајцарској, Израелу, Канади и Шведској, у класама Alain Lefevrea, Victora Rosenbaum-a, Jean-Paul Sevilla-e и Augusta Hautbo-a. Током љета 2002. године похађао је љетну школу на Америчком конзерваторију у Fontenblaeu (Француска), у класама проф. Frederica Agassi-a, Philipa Bianconi-a и Xu Zhang-a. Специјализацију завршава у Шведској на Краљевској музичкој академији. Постдипломски студиј завршава 2006. године у класама проф. Неде Станковић и проф. Бориса Краљевића. Тренутно је запослен на Музичкој академији у Сарајеву као ванредни професор на главном предмету клавир.

 

 

Сличне вести

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.