Scroll Top

МИКСЕР ФЕСТИВАЛ И ФАКУЛТЕТ ПРИМЕЊЕНИХ УМЕТНОСТИ РАСПИСУЈУ КОНКУРС “BLACK BOX”

mixer

Миксер фестивал и Факултет примењених уметности у Београду позивају ауторе да учествују на конкурсу за уметничке радове који ће бити представљени у оквиру предстојећег Миксер фестивала, од 25. до 28. маја 2017, у силосима Житомлина на доњем Дорћолу.

О ПРОЈЕКТУ
Пројекат “Black Box” настао је 2015. године у сарадњи Миксер Фестивала и Факултета примењених уметности у Београду као платформа за подршку развоја младих аутора из области ликовних уметности и презентације њиховог стваралаштва у најширој јавности. Уз актуелну тему, сваке године представља се 100 аутора одабраних на конкурсу од стране стручног жирија.
Циљ пројекта је указивање на проблематику која оптерећује младе ствараоце у савременом друштвеном контексту, њихово оснаживање да се јавно изразе и својим визијама допринесу решењу друштвених проблема, те унапређењу живота у заједници.
Пројекат истиче и значај уметничких инсталација у алтернативним градским просторима, њихову доступност широкој публици, као и повезаности уметничке праксе са осталим сферама живота – науком, технологијама, економијом и друштвом.

ТЕМА 2017: „ПАД У БУДУЋНОСТ“

Black Box 2017 сондира визије блиске будућности младе генерације уметника, под симптоматичним насловом „Пад у будућност“. Стасавајући на развалинама институционалне културе која је, без свежих идеја, планова и визије, заронила у потпуну хибернацију, читава једна генерација нашла се у безизлазном простору без перспектива, опасана зидовима немогућности и ограничењима за стваралачки рад. „Црна кутија“ је синоним за скученост, али и шанса за акумулирање енергије неопходне за рушење зидова. Шта нас чека иза зидова, потпуна је непознаница. Да ли сасвим извесна провалија којој се препуштамо слободним падом или сутрашњица довољно неизвесна да оставља шансу отвореним сценаријима у чијим расплетима морамо узети далеко амбициознију улогу од пуког посматрача? Иза зида је свакако будућност, каква, сазнаћемо на Миксер Фестивалу.
Black Box Конкурс позива уметнике да антиципирају стање друштва и догађаје који следе, дефинишући своју позицију у таквој будућности. Дихотомија коју носи овогодишњи слоган: „Пад у будућност“ одражава главне циљеве конкурса – отварање питања о односу младих према околностима на које наизглед не могу да утичу, те провоцирање проактивног става који је у стању да покрене промене.

ПРЕДМЕТ КОНКУРСА
Уметници су позвани да одговоре на тему конкурса кроз микро-уметничке интервенције на веома ограниченом задатом простору црне коцке, и на основу анатомије личних, интимних визија допринесу да се отвори шира тема о могућим алтернативним сценаријима за колективни бољитак. Не постоји ограничење у одабиру уметничке технике, али је пожељно да достављена решења буду премијерни концепти.

ЖИРИ
Марко Лађушић – Редовни професор на Факултету примењених уметности, Београд
Мелинда Костелац – доцент Продекан, Академија Примењених умјетности, Ријека
Дејан Миљковић – Редовни професор, Архитектонски факултет, Београд

ТЕХНИЧКИ ОПИС
Колективна поставка састоји се од 100 црних кутија од чврстог материјала, величине 60x60x60cм, које су предмет индивидуалних интервенција уметника и заједно чине макро-инсталацију у индустријском комплексу Житомлин, доступну масовној публици Миксер фестивала. У зависности од природе рада, кутије ће бити постављене на покретне носаче, фиксиране на зидове или разапете у простору. У договору са уметницима, радови ће бити распоређени на дефинисаним позицијама на отвореном и у индустријском простору силоса.
Радови могу бити реализовани унутар кутије, или третирати коцку као објекат садржан у раду, укључујући и перформанце који црну кутију или више њих третирају као елементе сцене, са концепцијски различито осмишљеним приступима њиховом садржају (отварањем једне странице кутије, сагледавањем кроз отвор, путем видео и аудио записа, итд.)

РОКОВИ
Конкурс је отворен до 30.априла 2017. године.
Резултати конкурса биће објављени на wеб страници www.mikser.rs
У периоду од проглашења резултата до почетка Миксер фестивала изабрани аутори ће учествовати на развојним радионицама у сарадњи са менторима пројекта “Black Box”.
Трајање изложбе у оквиру Миксер фестивала: 25. – 28. мај, 2017. године

ПРИЈАВЉИВАЊЕ НА КОНУРС
Конкурс је отворен за све уметнике, без обзира на статус и формално образовање. Кандидати могу бити појединци или група аутора. Сваки кандидат/група може доставити више радова као посебне пријаве. Пријаве се врше попуњавањем електронског формулара доступног на адреси blackbox.mikser.rs. који ће бити активан до 30. априла 2017. године у поноћ, уз достављање описа пројекта, техничких карактеристика и визуелних/аудио материјала, цртежа, скица, итд. које илуструју рад. Пријавом на конкурс кандидати потврђују да су аутори свих приложених радова и/или скица и да МИКСЕР има право објављивања приложених радова и/или скица на свим комуникационим каналима.

НАГРАДА
Радови одабрани на конкурсу биће изложени у оквиру колективне изложбе “Black Box: Пад у будућност” на Миксер фестивалу 2017. године, у период од 25. до 28. маја. Поред учешћа у централној уметничкој изложби Миксер Фестивала 2017., награђени аутори имаће прилику и да свој стваралачки опус представе јавности и колегама, током разговора у оквиру Еду зоне Миксер фестивала.

Сличне вести

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.