Scroll Top

Ново издање Академије уметности и издавачке куће „Clio“ проф. др Манојло Маравић “Tотална историја видео-игара”

Totalna istorija video igara
}}

Ново издање Академије уметности и издавачке куће „Clio“ проф. др Манојло Маравић “Tотална историја видео-игара”

Нова књига из едиције Мултимедиа управо је изашла из штампе. У оквиру Сајма књига на Новосадском сајму на штанду “Clio” проф. др Манојло Маравић, аутор у четвртак, 03. марта 2022. са почетком у 17 часова потписиваће књигу, а у понедељак, 07. марта 2022. на истом штанду биће организован панел под називом “50 година индустрије видео игара” уједно и промоција књиге на коме ће говорити: др Љиљана Гавриловић, професор у пензији, др Милош Јоцић , асистент, Кристина Јанковић Обућина,извршна менаџерка у SGA, Тамара Стојановић, модератор и проф. др Манојло Маравић, аутор.

Студија проф. др Манојла Маравића, ca Департмана драмскe уметности приказује настанак и развој видео-игара – од механичких игара и флипера, преко конзола, Тетриса, Соника и Мариа, све до правих пуцача, игара за тело и револуције кежуал игара.

Индустрија видео-игара ове године слави свој педесети рођендан, а ми добијајмо прву историју посвећену овом медију – Тоталну историју видео-игара. Нису игрице, није шала! Ово је пионирски, али и одлучан корак ка разрачунавању са  предрасудама да су видео-игре тривијалност, бесмислени и банални потрошачки производи, забава која квари “нашу децу”.

Појава, а потом и експанзија видео-игара несумњиво су обележиле другу половину XX и почетак XXI века. Потреба да се њихово проучавање развије у посебну, интердисциплинарну област која обухвата широку лепезу друштвених и хуманистичких наука попут студија медија, културе, телевизије, књижевности и филма, социологије, антропологије, психологије, предагогије, али и компјутерских наука све је већа.

Студија Манојла Маравића пружа свеобухватан увид у настанак и развој видео-игара – од механичких игара и флипера, преко конзола, Тетриса, Соника и Мариа, све до правих пуцача, игара за тело и револуције кежуал игара.

Намењена свима онима  који желе да се са видео-играма упознају на стручни начин, да разумеју појаву изван новинарског сензационализма, ниподаштавања, медијске помаме и моралне панике.

Видео-игре су део свакодневице огромног броја људи, који се сваким даном повећава, те је стога разумевање самих игара, као и односа произвођача и играча према њима, међу собом и према свету у целини, неопходно за разумевање савременог живота и глобалне културе. Због тога ова књига испуњава велику празнину која је до сада постојала у домаћој (не само) научној продукцији и велики први корак у процесу разумевања до сада непрепознате/непознате савремености.

                                                                                                проф. др Љиљана Гавриловић

 

Сличне вести

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.