Scroll Top

У оквиру Феста промовисана књига “Динко” проф. Милана Никодијевића

Dinko
}}

У оквиру Феста промовисана књига “Динко” проф. Милана Никодијевића

Књига “Динко” проф. Милана Никодијевића са Катедре за аудио –визуелне медије Департмана драмске уметности, посвећена редитељу и свестраном филмском посленику Динку Туцаковићу (1960-2013), објављена је у едицији “Фестових 50” поводом јубилеја Феста, чију је историју и Туцаковић стварао.

“Динко Туцаковић је био добри дух наше културе и нашег филма. Свако од нас има неку своју причу везану за Динка. Многе од тих прича су присутне у овој књизи, то је њена највећа драж. Приредио ју је и писао човек који је био јако близак пријатељ и дуго сарађивао са њим. Био сам сведок из првог реда тог пријатељства и те сарадње”, изјавио је секретар за културу Београда и председник Одбора Феста Иван Карл на промоцији која је одржана 5. марта 2022. у Комбанк дворани.

Аутор књиге проф. Милан Никодијевић изјавио је да није имао право, а није ни желео ни да одбије Ивана Карла када му је понудио да ради ову књигу.

“Неколико значајних деценија провео сам дружећи се и радећи са Динком Туцаковићем”, рекао је Никодијевић, присетивши се њихових редовних састанака у кафићу у Косовској улици, код Музеја Југословенске кинотеке, чији је Туцаковић био дугогодишњи управник, али и узбудљивог рада на серијалу о црном таласу “Забрањени без забране”, који су заједно режирали.

“Наш однос био је интензиван пре свега захваљујући њему. Умео је да зове сваки дан. И кад немамо конкретан посао, он се јави”, рекао је Никодијевић, додајући да му је на емотивном плану било врло тешко да се суочи са овим задатком.

“Динко се свестрано и свеобухватно бавио кинематографијом, пре свега из велике љубави. Ову књигу видим као полазиште за озбиљније истраживање једног огромног опуса, који смо ми помало и заборавили. Динка памтимо по неким филмвима, а када сам ушао у архивску грађу и видео шта је све написао и где је објавио, то је једно безобално море за које траба још једно пет оваквих књига. Овде је само један избор који може да илуструје његов теоријски и критичарски рад”, рекао је Никодијевић.

Према његовим речима, покушао је све то да сврста у седам поглавља.

Прво се зове “Писати живот”, ту је биографија, друго “Писати филмом” – његова филмографија, затим “Писати за филм” – теоријски радови, “Писати о филму” – критичарски текстови. Значајно поглавље је “Кинотечанин”, а следи “Мисионар филма” – о његовом бављењу филмским фестивалима, од Феста до Аниманиме у Чачку. Наслов последњег поглавља је стих Зорана Богнара “Све су смрти (само) део нашег сата”. Ту су Ин мемориам и две песме о Динковој смрти, рекао је Никодијевић.

У књизи је и 19 текстова људи које је Никодијевић позвао да проговоре о Туцаковићу.

“Хвала им, осветлили су многе Динкове особине и активности које бих можда заборавио”, рекао је Никодијевић, захваливши и Динковој супрузи Маји и ћерки Лани на уступљеним фотографијама и подршци у овом раду.

Фото: Фест/Цебеф

Сличне вести

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.