Scroll Top

Пројекат: Кôд у уметности – истраживање визуелних својстава дигиталних процеса

Kod umetnosti
}}

Пројекат: Кôд у уметности – истраживање визуелних својстaва дигиталних процеса

Од понедељка, 20. децембра, у Галерији СУЛУВ моћи ће да се погледа изложба пројекта „Кôд у уметности”.
Галерија ће у понедељак од 19 часова бити отворена за посетиоце. Изложба се реализује у оквиру Програма сарадње и партнерских реализација Савеза удружења ликовних уметника Војводине са Академијом уметности Нови Сад.
Изложба ће бити отворена до 30. децембра 2021. године.

Аутори, студенти Академије уметности у Новом Саду, Департман ликовних уметности: Александра Љубисављевић, Дарија Драгојловић, Константинос Петровић, Немања Регодић, Рéка Тöртели, Сара Масникоса, Светлана Клопан, Павле Ковчин, Владимир Јанић.

Координатори и тим на пројекту:
др ум. Горан Деспотовски
мр Босиљка Зиројевић Лечић
др Марина Поповић

У оквиру пројекта Кôд у уметности – истраживање визуелних својстава дигиталних процеса, предвиђено је истраживање специфичних процеса симулације (креирања, настајања, формирања, репрезентовања активности) покретне слике и интердисциплинарних могућности у грађењу ликовног дела. Истраживање је постављено кроз тему кôда у дигиталним медијима, односно Кôда у уметности. Предмет истраживања се базира на идеји кôда и артикулацији нових визуелних и техноестетских кодова у пољу интеркултуралног дијалога и преиспитивању структурних механизама унутар културног контекста. На овај начин стварају се услови за превазилажење традиционалног дисциплинарног оквира ка модерној естетици која успоставља шири оквир за културни дијалог чиме на нови начин кроз културу и хуманистичке уметничке аспекте ревалоризује и рефлектује актуелне процесе дигиталне технологизације, семиологизације и спектакуларности културне стварности. Кôд, као симбол, који сугерише на кретање форме и облика, звука, светла, боје… и код којим се омогућава кретање, акција, интеракција, претварање једног облика комуникације у други.

Пројекат је конципиран у истраживању минималних покрета (кретања) унутар кода дигиталног записа. Истраживање се одвијало кроз радионице и рад са студентима, применом употребљених решења која се могу користити у медијској култури, дизајну и уметности, као и у унапређењу наставе на уметничким предметима.
Реализацијом је обухваћено истицање визуелних својстава дигиталних процеса. Концепт пројекта полази од истраживања разлике у дигиталном процесу, уношењем нових отворених експерименталних целина који објашњавају трагове дигиталног записа, ослањајући се тако на елементе у перцепцији и разумевању одређене грешке, намере и случајних процеса, кода уметничког записа.

Успостављањем релација између различитих уметничких категорија, отвора се поље експерименталног истраживања у савременој уметничкој пракси, са фокусом на интерактивност, интердисциплинарности и новим технологијама, у остваривању уметничких радова. Пројекат је истраживачко-експерименталног карактера, конципиран да кореспондира између савремене уметничке праксе, социолошких процеса и техничких достигнућа, базираних на развоју визуелних технологија и интеракције: покрета, светла, звука и осталих процеса дигиталних мултифункција екранске слике. Код се овде односи на препознавање структуралних повезаности различитих семиотичких система од примарног језика до секундарних културних, митологије, уметности. Препознавање кода се односи на структуралне механизме који воде до ових померања, разликовања, дигиталне кодове, интермедијске процесе који разоткривају и де/кодирају савремене визуелне модалитете перцепције и рецепције културне стварности.

Сличне вести

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.