Scroll Top

Заједничка изложба студената Нових ликовних медија “Am I Real?”

Am I Real

Студенти Академије уметности са студијског програма Нови ликовни медији: Вања Новаковић, Лука Стојановић и Васо Вујовић одржаће изложбу радова под називом “Am I Real” у галерији “Прогрес” у Београду. Свечано отварање заказано је за понедељак 13. март 2017. у 19:30 часова.

Изложба “AM I REAL” говори о масовним медијима који играју огромну улогу у креирању и преношењу културних, полних и родних идентитета и њихов утицај променио је начин на који представљамо себе, али и начин на који други виде нас саме. Аутори изложбе ссматрају да управо медији утичу на обликовање наше реалности, употребљавају стереотипе, фиксирају неке архетипске конвенције о томе шта је заправо оно што ми јесмо.

Истражујући управо овај утицај масовних медија, изложба “AM I REAL?” бави се различитим “реалностима” женског тела, односно различитим начинима исчитавања слика и сценарија женскости. Суптилно подривајући културолошки условљене начине репрезентације женскости/женствености.
Изложба “AM I REAL?” представља троје младих аутора, који пропитују конструкцију визуелног идентитета и статуса жене из визуре новонасталог (медијског) времена.

О ауторима:

Вања Новаковић – Радови за изложбу “AM I REAL?” представљају серију дигиталних принтова, објеката и видео радова која преиспитује конструкцију женствености и женског идентитета унутар потрошачке и медијске културе. Идентитет жене разматра се као заносан, артифицијелни призор чија визуелност постаје знаковни систем глобалне фантазије на коју је посматрач упућен и коју несвесно ишчитава. Рад указује на одређене моделе женствености чија је улога пренос значења које се нуди и ”купује” одабиром производа попут бочице парфема. Производ постаје упакована вредност која се интернализује, тиме пружајући идентификацију са описним и визуелним карактеристикама самог производа. Рад истражује фантазију глобалне адвертајзинг – женствености коју карактерише неколико доступних типова сексуалности, романтичности, заводљивости, социјалне или статусне остварености. Идентитет се, дакле, поистовећује са привидом избора и присвајањем значења које тај избор подразумева. У оваквом приказу, глобални женски идентитет постаје високо естетизовано поље самоотуђења.

Лука Стојановић – “Inflate” је серија дигиталних принтова и видео анимација провучена кроз призму поп-културе и једног од негативних аспеката наше савремености – изражене и пренаглашене естетске хирургије. Пропитујући однос између медицинске етике и медијске естетике, изложба “Inflate” осврће се на критику пластичне хирургије, промену културних идентитета и популарне ‘фолк’-културе. Полно недефинисана, шаблонска и напумпана тела постављају се у виртуелне, 3D рендероване просторе који опонашају атмосферу Хокнијевих платана. Међутим, за разлику од Хокнијевих приказа осунчаних субурбаних америчких вила у којима се представља свакодневица калифорнијског друштва, отмене виле, дворишта и базени на нашим просторима представљају приказ луксуза који се најчешће повезује са извођењем медијског спектакла. На тај начин, деперсонализована и надувана виртуелна тела доводе се у коресподенцију са пренаглашеним и шареним душецима, гуменим бананама, стилским еклектицизмом новоизграђених вила и мегаломанским базенима.

Васо Вујовић – “Girl Like Me” је серија фотографија која истражује женско тело изван идеализоване форме и карактеристике типичног приказа Венере која је постваљена кроз историју уметности. Савремена Венера је више од само женског лика са телом које асоцира на плодност, љубав и сексуалност. Иконографија женскости кроз савремене медије, демистификовала је друштвено прихватљиве еротизације женског тела и тиме довела до значајног преокрета у репрезентацији и перцепцији тела, идентитета, рода и пола. Стога, серија фотографија Girl Like Me има за циљ да прикаже женственост која превазилази окове традиционалних полних/родних ограничења, те да укаже на њену перформативну природу, демострирајући идеју о лепом у различитим формама – како у женским, тако и у мушким телима.

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.