Scroll Top

Проф. Александра Вребалов добитница престижне награде Grawemeyer Award

}}

Професорка Александра Вребалов добитница престижне награде  Grawemeyer Award

Проф. Александра Вребалов добитница престижне награде Grawemeyer Award

Велико нам је задовољство и част да објавимо да је наша професорка Александра Вребалов добитница престижне награде  Grawemeyer Award за композицију Misa supratext за женски хор и гудачки кварртет.

Ову изузетну награду додељује Универзитет Луисвил од 1985. године захваљујући фонду који је основао Henry Charles Grawemeyer, индустријалац и предузетник.

Награду су у прошлости добили неки од најбољих светских композитора као што су К. Пендерецки, В. Лутославски, П. Булез, Ђ. Куртаг, Луис Андрисен и други.

Гласање за ову награду врши се у три круга. У првом су експерти са Универзитета Луисвила, у другом реномирани диригенти, извођачи и композитори, углавном претходни добитници ове награде. Трећи круг гласања резервисан је за љубитеље савремене музике који нису професионалци, али су њени велики познаваоци и поштоваоци. Њихово учешће у додели награде тражио је сам Grawemeyer истичући да “велике идеје не припадају ексклузивно домену академских експерата”.

Дело Missa supratext Александре Вребалов праизвео је чувени Кронос квартет заједно са Хором девојака Сан Франциско 2018. године. О њему је председник одбора за доделу Grawemeyer награде, Matthew Ertz, рекао да “истиче универзалност људске експресије кроз музику, превазилазећи језик, стил или традицију. Александра Вребалов спаја различите хармоније, ритмове, стилове и импровизацију, потврђујући своју оданост музици и оданост јединствености свих ствари.”

 

 

 

Честитамо!

 

Сличне вести

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.